Вијести, Регион

Република Српска на економском издисају

zeljka-cvijanovic

Бања Лука – Нова Влада Републике Српске, која ужива подршку старе парламентарне већине, суочава се са изузетно тешким стањем и према почетним резултатима није нашла задовољавајући одговор на такво стање, оцењују представници Центара цивилних иницијатива.

Влада је у првих 100 дана тек спорадично показала намјеру да се ухвати у коштац са најозбиљнијим проблемима са којима се суочава Република Српска, кажу у ЦЦИ-ју.

Најзначајнији проблем који грађани Републике Српске имају са Владом, а то је наслеђено стање од претходне владе, јесте њен погрешан избор приоритета у раду и недостатак храбрости да се суочи са најозбиљнијим питањима и одлучније уђе у неопходне реформе, сматрају у Центрима цивилних иницијатива.

Степен реализације планираних мјера Владе Републике Српске је у другом кварталу значајно побољшан у односу на први квартал, када је реализација била испод 50%. Укупан проценат реализације законодавних активности планираних за првих 6 мјесеци 2013. је 72%, што је пристојно за бх.услове, али то побољшање ефикасности и даље премало утиче на побољшање живота грађана, кажу у ЦЦИ-ју.

Народна скупштина Републике Српске је у првом полугодишту 2013. радила знатно више него у истом периоду прошле године. Међутим, обим планираних мјера у 2013. је остао на прошлогодишњем нивоу,а његова реализација није задовољавајућа, наводе у ЦЦИ-ју.

Власт у Републици Српској, слиједећи матрицу уобичајеног понашања политичких елита у БиХ, превелику јавну потрошњу, избегавање реформи и неуспехе у привлачењу страног капитала и инвестиција надокнађују све већим задуживањем, са потпуно неизвесним посlедицама, закључак је ЦЦИ-ја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *