Вијести, Регион

Напади на Републику Српску постоје, и биће их још

republika_srpska

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да све чешћа упозорења о предстојећим притисцима на Републику Српску не представљају никакву параноју нити покушај политичке манипулације од стране оних који их износе, већ реалност “коју не види само онај ко то не жели да види”.

Подсећајући на пример рушења Слободана Милошевића са власти, после чега је, како тврди, без обзира што то вероватно није била намера највећег броја оних који су у том рушењу учествовали, објективно дошло до слабљења и пропадања државе, Вукадиновић је рекао да се плаши да би покушај репризе таквог сценарија у случају председника Републике Српске Милорада Додика такође могао довести у тежак положај српски народ у БиХ.

Он је за “Прес Републике Српске” рекао да сматра да ће притисци ићи у смеру тога да се смање државотворне ингеренције Српске, а “можда чак и до захтева за њеним  потпуним укидањем”.

“Познато је отворено непријатељство и противљење самом постојању Републике Српске које постоји не само у Сарајеву и бројним исламским земљама, већ и у неким круговима у Берлину, Вашингтону, Бриселу и Лондону”, додао је Вукадиновић.

Говорећи о изјави Додика да ће му један од циљева у наредној години бити успостављање што веће самосталности Републике Српске, будући да у оваквој БиХ не види перспективу, Вукадиновић је оценио да је то реална прича “и у крајњој линији неминован пут којим Република Српска треба да се креће”.

“На самосталности је корисно инсистирати, макар и због тога да би се на тај начин смањили притисци усмерени на укидање РС. Треба да `пуцате` на више како бисте сачували макар оно што имате. Мислим да је то мудра политика и паметна стратегија, без обзира што у њој вероватно има и мало предизборног политичког маркетинга”, навео је Вукадиновић.

Поводом изјаве директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александра Вулина, који је упитао зашто Срби на Косову и Метохији не би имали “свог Додика”, Вукадиновић је рекао да стварање нове Републике Српске на простору Косова и Метохије вероватно представља неку врсту жеље званичног Београда, али је то истовремено и алиби-прича за унутрашњу употребу да би се на северу КиМ лакше имплементирао бриселски споразум.

“Мислим да то, нажалост, више представља само утеху и седатив за српску јавност и Србе на северу, него што је реч о реалној опцији. Приштина, и што је још важније, званични Вашингтон, више пута су наглашавали да ни по коју цену не желе нову Републику Српску на северу Косова, а не верујем да актуелна српска власт има снаге и воље да им се супротстави”, додао је Вукадиновић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *