Вијести, Свијет

Москва:Не, хвала, не издајемо Асада

17758839315203c6345a5be709102368_orig

Москва – Русија је одбацила предлог Саудијске Арабије да Москва „окрене леђа“ сиријском председнику Башару ал-Асаду, у замену за већи утицај на Блиском истоку.

Москви је дата понуда да заузврат добије значајан споразум о оружју са Ријадом и обећање да ће Саудијци ојачати руски утицај у арапском свету, наводе дипломате.

Споразум између два водећа посредника у погубном грађанском рату у Сирији предложио је утицајни шеф саудијске обавештајне службе принц Бандар бин Султан, на састанку са руским председником Владимиром Путином у Москви 31. јула, после чега се ни Москва ни Ријад нису оглашавали кад је реч о садржини разговора.

„Бандар бин Султан се сваке друге године састаје са својим руским колегама, али овога пута је желео да разговара са шефом државе“, рекао је неименовани европски дипломата, а преноси АФП.

Током састанка у Кремљу, саудијски званичник је Путину објаснио да је Ријад спреман да помогне Москви да игра већу улогу на Блиском истоку, у тренутку када се САД повлаче из региона, казао је он.

Према његовим речима, Бандар је предложио да Саудијска Арабија купи оружје у вредности од 15 милијарди долара од Русије и да „значајно инвестира у ту земљу“.

Саудијски принц је, такође, уверавао Путина да „какав год режим да дође на власт после“ Асада, биће „у потпуности“ у рукама Саудијаца и неће потписати ниједан споразум који би омогућио некој заливској земљи да транспортује свој гас преко Сирије до Европе и тиме угрози извоз руског гаса, наводи исти дипломата.

Неименовани арапски дипломата који има контакте у Москви рекао је да је Путин учтиво саслушао свог саговорника и рекао му да његова земља неће мењати своју стратегију.

Бандар је потом поручио Русима да је једина опција која је остала у Сирији војна и да „слободно могу да забораве на преговоре у Женеви пошто опозиција неће учествовати“.

Русија и САД већ месецима покушавају да организују међународну мировну конференцију између Асадовог режима и опозиције, која би требало да се одржи у Женеви, али досад нису успеле.

Упитан за коментар о састанку Путин-Бандар, један сиријски политичар је рекао да Саудијска Арабија „мисли да је политика обична куповина људи или земаља, а не схвата да је Русија велика сила и да не води политику на тај начин“.

„Сирија и Русија су у блиским односима већ више од пола века на свим пољима и саудијски новац неће променити ту чињеницу“, додао је он.

Бандар и Путин су се састали усред тензија између Москве и Ријада поводом сукоба у Сирији, пошто Русија оптужује Саудијце да „финансирају и наоружавају терористе и екстремистичке групе“ у рату у коме је убијено више од 100.000 људи од марта 2011. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *