Вијести, Регион

Пусић: ЕУ је забринута за ситуацију у БиХ

018729

За БиХ је кључно да у овом тренутку покаже напредак гдје год је то могуће показати, казала је у изјави за агенцију “Анадолија” министар спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић.

Савјет за спољне послове Европске уније, упутио је јуче још једно упозорење властима БиХ о неопходности спровођења пресуде Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“ и изразило забринутост ненапредовањем земље на путу европских интеграција.

БиХ је једина земља региона која је била тема сједнице министара спољних послова земаља чланица ЕУ, који чине Савјет за спољне послове.

Савјет је изразио жаљење што политички лидери у БиХ за три године нису успјели имплементирати пресуду у предмету “Сејдић-Финци“, доводећи БиХ у позицију да крши међународне обавезе.

– Закључци о БиХ донесени су у три тачке. Они су на реду били у оној категорији закључака који се доносе без расправе. То је можда мало у контрадикцији с чињеницом да практички министри свих земаља чланица ЕУ су врло заинтересовани за БиХ и врло често разговарају о БиХ и кад та тема није на дневном реду. Без расправе усвојени закључци углавном говоре о забринутости за ситуацију у БиХ. Први говори да земље у регији напредују, а да БиХ заостаје, док друга два се позивају на нужност проведбе Одлуке Европског суда за људска права у предмету “Сејдић-Финци”, односно везаност напредовања БиХ са реализацијом или спровођењем одлуке у случају “Сједић-Финци”. Ако мало дубље уђемо у тај проблем, јасно нам је да у великој мјери постоји одређени сукоб између дејтонског концепта БиХ, с једне стране, и пресуде у случају “Сјединћ-Финци”, с друге стране – рекла је Пусићева.

То, додала је она, не значи да не треба спроводити одлуку у случају “Сејдић-Финци“.

– Али, значи да треба са пуним разумијевањем и рјешавањем питања са репрезентима сва три народа у БиХ, прићи спровођењу одлуке у случају “Сејдић-Финци”. Моје мишљење је да је у сваком случају за БиХ у овом тренутку кључно показати напредак гдје год је то могуће показати, а мислим да је то сада питање регистровања војне имовине, односно питање активирања МАП-а, пута за чланство у NATO-у. За стабилност БиХ, а онда и свих њених сусједа и наше цијеле регије је напредовање БиХ према чланству у NATO необично важно. А с друге стране, важно је у перцепцији БиХ као земље која јесте у стању спровести нешто и може напредовати у реализацији својих пројеката. То би створило општу позитивну слику о БиХ па би се можда и неке друге теме лакше разријешиле и неки други проблеми нашли своје одговоре – изјавила је Пусићева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *