Регион

Припадник „Шева“: Убијали смо, па за то окривили Србе

Сведок: Шеве починила многе злочине за које су били окривљени Срби (Фото: Курир)

Сведок: Шеве починила многе злочине за које су били окривљени Срби (Фото: Курир)

Хаг – Бивши припадник Службе државне безбедности БиХ Един Гараплија потврдио је на суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу да је формација те службе 1995. снајпером убила француског припадника Унпрофора и да је то потом приписано српској страни.

Та формација звана Шеве, која је основна 1992. године била је повезана са Министарством полиције БиХ, од који је добијала логистичку подршку, затим и са Агенцијом за истраживање и документације АИД.

Гараплија је сведочио да су Шеве починиле и многе друге злочине, укључујући убиство заробљених српских војника и цивила у главном сарајевском парку, атентат на високог официра Армије БиХ Сефера Халиловића и убијање српских цивила на Грбавици.

По речима сведока, и атентат мином на генерала Халиловића потом је приказан као експлозија српске гранате.

Гараплија, који је био шеф антитерористичког тима СДБ БиХ, рекао је да му је 1996. лидер „Шева“ Неџад Херенда признао да је његова јединица починила све те злочине. Херенда је био ухапшен у акцији разбијања „Шева“ коју је Гараплија водио.

Називајући „Шеве“ „терористичком групом“, за коју је мало ко знао, коју је формирао министар унутрашњих послова БиХ Алија Делимустафић, Гараплија је изјавио да су Херендина признања била „шокантна“ и „јако компромитујућа за босанску одбрану“.

„Херенда нам је рекао да је добио задатак да дејствује снајперима по српским положајима на Грбавици и да је то често радио са зграде Извршног већа. Одатле је 1995, по свом признању, пуцао и на француског војника Унпрофора. Не знам да ли је имао наредбу или је то учинио самоиницијативно, али је то било компромитујуће за босанску одбрану“, изјавио је Гараплија.

У тренутку када је на њега пуцано, француски војник је, по речима сведока, на улици испред хотела Холидеј Ин у центру Сарајева подизао барикаду која би грађане заштитила од ватре са српске стране.

„Херенда је казао да је он пуцао како би УН окривиле Србе… Ја не знам да ли је тада било истраге, али ми је познато да су одређени босански званичници рекли да је за убиство одговорна српска страна“, рекао је сведок.

Гараплија је изјавио и да му је Херенда признао да је из снајпера убијао цивиле на Грбавици, која је била под контролом ВРС.

„На моје питање како је знао да се ради о цивилима, Херенда је рекао да је бирао жене у црнини, јер је тако знао да су Српкиње“, казао је сведок.

Гараплијиним речима, Херенда је потврдио да је „за своје акције добијао новац, неколико хиљада немачких марака, што је у то време било право мало богатство“.

На питање председавајућег судије Огон Кwона да ли је Херенда помињао да је из снајпера гађао и муслиманске цивиле, Гараплија је одговорио негативно, напомињући да су у неколико случајева „Шеве“ пуцале на припаднике Армије БиХ.

Позивајући се на Херендино признање, Гараплија је посведочио и да су „Шеве“ 1993. покушале да убију генерала АБиХ Сефера Халиловића, који је непосредно пре тога био смењен са дужности команданта АБиХ „зато што се противио подели БиХ“.

Уместо Халиловића, убили су његову супругу и њеног брата активирањем експлозива подметнутог на тераси стана генерала, који у том тренутку није био присутан.

„Јавности је, затим, приказано да је то било гранатирање са српске стране навођеним пројектилом ‘маљутка’, будући да су Херенда и остали на лицу места оставили траг кабла за навођење, да би се стекао утисак да је ракета дошла са српске стране“, испричао је Гараплија.

Каснији покушаји генерала Халиловића да се покрене истрага нису, по речима сведока, уродили плодом, иако је било утврђено да је детонацију изазвао подметнути експлозив.

Гараплија је казао да је истраживао и друге злочине „Шева“, попут „ликвидације заробљених српских војника и цивила у Великом парку у Сарајеву“.

Сведок је изјавио и да су власти БиХ, одмах пошто је документовао злочине „Шева“, ухапсиле њега и оптужиле га за Херендину отмицу, покушај убиства и злостављање.

Уследио је „монтирани судски процес“ којим су „одређене структуре покушале заташкати“ злочине које су починиле „Шеве“, рекао је Гараплија. После првостепене осуђујуће пресуде и двогодишњег боравка у затвору, Гараплија је одлуком Врховног суда БиХ био ослобођен већине оптужби и пуштен на слободу.

За Неџада Херенду рекао је да је нестао и да не зна где се налази.

Суђење Караџићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце „плавих шлемова“ УН 1992-95. се наставља.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *