Регион

Нафта ускоро и у Републици Српској

Нафта ускоро и у РС

Бањалука – Пројекат истраживања нафте и гаса у Републици Српској овог месеца ће ући у једну од најбитнијих фаза. Према најавама из „Јадран нафтагаса“, у току фебруара биће лоциране прве две бушотине, а у другом кварталу 2013. године можемо очекивати и прва истражна бушења – потврдио је Жељко Ковачевић, министар индустрије енергетике и рударства РС.

„Резултати досадашњих испитивања су крајње охрабрујући. На основу њих дефинисане су две потенцијалне зоне са аспекта проналаска комерцијалних лежишта нафте и гаса, у региону Посавине и Семберије“, појашњава министар Ковачевић.

Он каже и да је у току прошле године у овај процес уложено око 11,6 милиона марака, док у овој години РС очекује инвестирање додатних око 26 милиона.

„Можемо рећи да пројекат иде планираном динамиком, о чему су представници институција и локалних заједница информисани на презентацији одржаној у Влади Републике Српске крајем септембра 2012. године“, појашњава министар.

Према речима Ковачевића, за Републику Српску је веома значајно присуство руских инвеститора како у електроенергетском сектору, тако и у сектору нафте и гаса.

„Подсетићемо на успешну приватизацију предузећа из области нафтне индустрије од стране „Њефтегазинкора“, те пројекат истраживања нафте и гаса у којима учествује и „Гаспром“, путем Нафтне индустрије Србије. Ту је свакако и ТЕ „Угљевик 3“ коју ће градити руска компанија „Комсар енерџи“. Целокупан развој гасног сектора, такође, везан је за прикључак на магистрални гасовод ‘Јужни ток’“, наводи министар и додаје да поред руских инвеститора у Републику Српску су подједнако добро дошли и амерички, европски и сви остали инвеститори.

Од реализације пројекта везаног за нафту у Влади РС очекују много.

„Пре свега, обезбедиће се енергетска сигурност и стабилност. Промениће се геостратешки положај Републике Српске у позитивном смислу. Повећаће се пуњења буџета Републике Српске и фондова. Истраживања и експлоатација нафте и гаса утицаће на повећање броја запослених и потражњу за кадровима из области рударства и нафтне геологије, али и других пратећих струка. Реализација пројекта утицаће и на развој инфраструктуре и развојне планове локалних заједница у којима ће се одвијати конкретне активности“, поручио је министар Ковачевић.

Прошле године су у оквиру истраживања спроведена регионална геофизичка испитивања на територијама општина Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Приједор, Оштра Лука, Бањалука, Челинац, Лакташи, Добој, Прњавор, Лопаре, Угљевик, Бијељина и Зворник.

Нова радна места

Пројекат истраживања и експлоатације нафте и гаса је званично започео у РС још 26. септембра 2011. године када је потписан концесиони уговор са руским партнерима на период од 28 година. Овим уговором је предвиђена инвестиција око 345 милиона марака и отварање око 500 нових радних места у процесу експлоатације. Почетак експлоатације је у року од две године од заклQјучења уговора на оним бушотинама, на којима је раније вршено истраживање.

50 милиона тона

Процене геолошких резерви нафте на подручју Српске темеље се на подацима старим око 20 година и оне износе приближно 50 милиона тона, а резултати до сада спроведених нафтно-геолошких истраживања које дефинитивно указују на постојање нафте и гаса у овом региону.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *