Регион

Пријети тужба из Хрватске од 3,5 милиона долара

028448

Опструкције у Министарству одбране БиХ могле би да коштају буџет милионе марака, јер је загребачка фирма “Скаут” запријетила подношењем тужбе са великим одштетним захтјевом уколико им не буде испоручен остатак наоружања и муниције на основу уговора које су 2003. и 2004. године закључили са тадашњим ентитетским министарствима одбране.

Иако су уговорене цијене наоружања и муниције изузетно ниске, у надлежним институцијама су закључили да се уговори са “Скаутом” морају испоштовати како се не би суочили са још већом штетом уколико загребачка фирма поднесе тужбу против Министарства одбране БиХ.

Из “Скаута” су поручили да Министарству одбране БиХ остављају рок од неколико дана да испоштује уговоре или ће поднијети тужбу за надокнаду штете.

– Против Министарства одбране БиХ поднијећемо тужбу са одштетним захтјевом у висини од 3,5 милиона долара ради испуњења уговорних обавеза ако за десетак дана не испоштују потписане уговоре и анексе – изјавио је “Гласу Српске” директор “Скаута” Иван Перанец.

Загребачка фирма је због истог проблема раније поднијела тужбу против Министарства одбране БиХ, али је повукла у августу прошле године након што су потписани анекси уговора.

– Послије састанка са представницима Министарства одбране закључили смо да се потпишу анекси четири уговора из 2003. и 2004. године које смо тада направили са ентитетским министарствима одбране. Закључено је да послије парафирања тих анекса повучемо тужбу, што смо и учинили – каже Перанец.

Тада је уговорено да “Скаут” муницију и минско-експлозивна средства преузме у року од шест мјесеци, а наоружање у периоду од годину од дана потписивања анекса уговора. Договор је остао мртво слово на папиру због чега Министарству одбране пријети тужба са милионским одштетним захтјевом.

Помоћник министра одбране за финансије и буџет Миро Цабо, који је присуствовао прошлогодишњем састанку са челницима “Скаута”, казао је “Гласу Српске” да је несхватљиво да се и даље опструише реализација уговора.

– Закључци Министарства одбране и Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ били су да је неопходна хитна реализација тих старих уговора. Очекивао сам да ће до тога и доћи послије потписивања анекса уговора, али је то неко моћан опет стопирао. Не знам ко је то и због чега учинио, али сада имамо нови велики проблем због тужбе којом је запријетио “Скаут” – каже Цабо.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ у закључку од 12. октобра прошле године оцијенила је недопустивим чињеницу да још није реализовано пет уговора о продаји покретне војне имовине.

– Задужује се Министарство одбране да у најкраћем року реализује наведене уговоре у дијелу у којем још нису реализовани – гласи један од закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ.

Цијене

Изузетно ниске цијене оружја, муниције и минско-експлозивних средстава Перанец објашњава тврдњом да се ради о старој и често потпуно неупотребљивој роби.

– Приликом потписивања уговора чак пет понуђача је одустало јер им се куповина није исплатила – устврдио је Перанец.

Уговорена цијена аутоматске пушке је седам долара по комаду, вишецјевног бацача ракета 220, а пушкомитраљеза М84 свега 35 долара. Меци су, у зависности од калибра, коштали од два до 20 фенинга.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *