Вијести, Регион

Повећана количина тешких метала у Гламочу

016344

Досадашње анализе тла у општини Гламоч показале су да усљед уништавања вишкова муниције и минско-експлозивних средстава није контаминиран терен са аспекта радиоактивних елемената, али је повећано присуство тешких метала – неколико пута више од дозвољене количине, рекла је предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић.

„Нека нам неко одговори на питање какве могу бити посљедице“, рекла је Мајкићева на сједници Комисије на којој је разматрано актуелно стање на војном полигону „Барбара“ у Гламочу и анализа степена примјене закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ.

Анализа узорака воде надлежних института показала је да нема контаминације воде са ових терена. „Не знамо шта се тамо дешава, Министарство одбране БиХ не смије бити индолентно, гину људи и не поштују се принципи уништавања“, упозорила је Мајкићева.

Из буџета Министарства одбране БиХ прошле године издвојен је грант од 500.000 КМ за Гламоч, као подршка овој локалној заједници.

Помоћник начелника општине Гламоч Халим Диздар рекао је да је ангажманом ове парламентарне комисије од краја 2011. године општина доведена у далеко повољнији положај када је ријеч о рјешавању овог проблема.

„Уништавање вишкова има огромне посљедице на локалну заједницу. Од једне до двије детонације дневно, у посљедње вријеме имамо од три до пет детонација“, навео је Диздар.

Према његовим ријечима, 150 грађана ове локалне заједнице обратило се до сада општини за пријаву штете од удара детонације. „Нисмо задовољни динамиком рјешавања овог цјелокупног питања, јер се проблеми који сада нису велики могу у будућности усложнити“, упозорио је Диздар.

Методом отворене детонације, у овој години, на полигону „Барбара“ планирано је уништавање 343 тоне вишкова муниције и миниско-експлозивних средстава.

Чланови комисије поздравили су потписивање Заједничке изјаве о разумијевању и сарадњи Министарства одбране БиХ и општине Гламоч, истичући да Министарство одбране БиХ треба финансијски, сваке године, редовно помагати ову локалну заједницу, као вид одређеног обештећења за посљедице уништавања вишкова муниције и минско-експлозивних средстава.

Комисија је данас подржала Приједлог закона о одговорности за нуклеарну штету, чији је предлагач Савјет министара БиХ, уз амандман посланика Дениса Бећировића којим се дефиниција „нуклеарне штете“, осим смрти и тјелесних повреда, проширује и на нарушавање здравља човјека.

Усвојен је приједлог да на дневни ред сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ буде уврштен извјештај о раду Министарства одбране БиХ за 2012. годину.

Разматрање информације о шумским пожарима у БиХ у периоду 31. јули – 27. август, коју је сачинило Министарство безбједности БиХ, одгођено је за наредну сједницу комисије, с обзиром да је ова информација данас била на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *