Вијести, Регион

Плавни талас Дунава стигао у Србију

013132
Плавни талас Дунава стигао је данас на територију Србије и на потезу од Бездана до Богојева проглашена је редовна одбрана од поплава, саопштено је из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

У Сектору оцјењују да је ситуација под контролом и да за сада, нема потребе за проглашавањем ванредне ситуације.

Све подручне јединице Сектора за ванредне ситуације уз водоток Дунава су у приправности и предузимају превентивне и оперативне мјере на одбрани од поплава.

С обзиром на то да постоји процјена да рубни дијелови мјеста Банаштор и Черевић у општини Беочин могу бити угрожени, општински Штаб за ванредне ситуације у сталном је засједању и спреман да реагује, наводи се у саопштењу.

Град Сомбор је позвао власнике викендица у приобалном дијелу Дунава да измјесте ствари и опрему која се налази у приземљу објеката.

Метеоролози најављују даљи пораст водостаја Дунава у његовом сливу, узводно од Србије, што ће вјероватно условити достизање нивоа ванредне одбране од поплава и на територији Србије, поручено је из Сектора.

Руководилац одбране од поплава у ЈВП „Воде Војводине“ Мирко Галоња је обавијестио чланове штаба о ситуацији на терену, наводећи да прогнозе говоре да ће највећи поплавни талас бити код Бездана 12. или 13. јуна и да ће износити 730 или 740 центиметара, што је други највећи поплавни талас забиљежен на граници Мађарске и Србије.

„То што ће на граници бити тако висок водостај посљедица је чињенице да у горњем дијелу тока Дунава, код Будимпеште, највећи водостај икада забиљежен, али то неће изазвати никакве проблеме за Нови Сад, јер се очекује да водостај неће достићи ниво критеријума за проглашење ванредне одбране од поплава“, казао је Галоња.

Плавни талас шири се и према сјеверу Европе

Водостај Дунава у аустријским покрајинама Доња Аустрија и Беч расте. Хидролози очекују да ће послије подне достићи врхунац. У мјесту Вилдунгсмауер водостај Дунава достигао је јутрос 8,76 метара, а прогнозе најављују да ће бити до 8,95 метара, што је за 11 центиметара више од посљедњих поплава 2002.

Градови у Чешкој у Њемачкој и даље су у приправности и настоје спријечити могућу катастрофу, с обзиром на то да се поплавни талас шири према сјеверу. Посебно је погођена покрајина Саксонија, гдје штаб за обнову процјењује штету на двије до двије и по милијарде евра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *