Вијести, Регион

ПАВИЋЕВИЋ: Тачи мрзи све што је српско, Београд неће дозволити застрашивање Срба

ШИПТАРСКИ ПРЕМИЈЕР НАЈАВИО РУШЕЊЕ ЦРКВЕ КОЈА СЕ НАЛАЗИ У ДВОРИШТУ УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ

ШИПТАРСКИ премијер у Приштини Хашим Тачи – гостујући у емисији Радио Косова – рекао је да је објекат православне цркве у дворишту Универзитета Приштине „ужасно дело“ и да је то у ствари „споменик који је направио Слободан Милошевић“.

Упитан – каква ће бити судбина те цркве – Тачи је рекао: „Сада имамо значајне послове да урадимо, али ће и то доћи на ред“.

Официр за везу Београда при мисији Европске уније у Приштини, Дејан Павићевић реаговао је у име Владе Србије на ту Тачијеву изјаву, поручивши да Београд неће дозволити никакво застрашивање Срба на Косову и Метохији.

„Ужасно је једино то што Хашим Тачи данас даје такве изјаве, нарочито када су у питању српски верски и културни објекти. Давање таквих изјава не само да изазива страх код српске заједнице на КИМ, већ је она више и запањена и згрожена тиме што је Тачи изјавио“, рекао је Павићевић Тањугу.

То, према његовим речима, показује само ниво нетолеранције и непоштовања свему што је српско на КИМ.

„Мени је просто нејасно да један човек може таквом изјавом да искаже толико мржње према свему што је спрско, према Србима, према српској културној баштини и према српској верској баштини и то је оно што је потпуно ужасно“, нагласио је официр за везу.

Он сматра да је потпуно разумљив страх међу Србима после низа такви изјава у вези са црквом у Приштини, и подсетио да је најпре градоначелник Приштине давао коментаре на ту тему.

Понављајући да је „заиста страшно“ то што је Тачи изговорио, Павићевић је напоменуо да често у Приштини слуша приче како привремене институције желе да направе од КИМ мултиетничко друштво.

Он је подсетио да мултиетничко друштво подразумева толеранцију, разумевање а не давање изјава које изазивају и страх и згражавање и ужас код Срба.

Оштећена српска црква. Да ли је шиптари руше?

Оштећена српска црква. Да ли је шиптари руше?

Према његовим речима, Приштина је и даље за Србе забрањени град, а у њој живи не више од 20 Срба.

„После оваквих изјава, не знам како ће се и тих 20 тамо осећати. Било како било, ужасно је ово што је изречено и ми ћемо на сваки начин реаговати и на овакве изјаве, и на поступке и нећемо дозволити никакво застрашивање Срба на територији КИМ“, поручио је Павићевић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *