Вијести, Свијет

КЕНДАЛ: Пентагон нема чиме да замени руске ракетне моторе

РОГОЗИН АМЕРИКАНЦИМА ШАЉИВО ПОСАВЕТОВАО ДА ШАЉУ СВОЈЕ АСТРОНАУТЕ НА МСС ПОМОЋУ – ТРАМБОЛИНЕ

ЗАМЕНИК министра одбране САД Френк Кендал признао је да Пентагон засад нема чиме да замене ракетни мотор руске производње, који се користи за лансирање америчких војних сателита.

„Немамо прихватљиво решење за тај проблем. Још увек нисмо ништа решили – изјавио је Френк Кендал после говора у комисији Сената за питања одбране.

Претходно је министар одбране САД Чак Хејгел дао налог руководству Ратног ваздухопловства САД да преиспита принципе сарадње са Русијом у војно-техничкој сфери и да смањи зависност Америке од руских мотора. САД за ракете Atlas користе руске моторе РД-180.

Као варијанте решења тог проблема, Ратно ваздухопловство САД разматра производњу верзија тих мотора на својој територији или потпуни прелазак на ракете Delta, које имају потпуно другачији мотор.

Такође, Пентагон планира скору сертификацију нових компанија које ће моћи да лансирају сателите с другим моторима.

Међутим, биће веома проблематично минимизовати губитке због одустајања од руских мотора: америчко Министарство одбране тренутно нема довољно времена, а ни технолошких ресурса за производњу мотора у САД. Уз то, капацитети за производњу ракета Delta су ограничени, рекао је Кендал.

Пре два дана је потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин, у чијој надлежности је и развој космонаутике, шаљиво предложио САД да шаљу астронатуе на Међународну свемирску станицу алтернативним превозом (они тренутно лете у руским ракетама).

Френк Кендал, заменик министра одбране САД

Френк Кендал, заменик министра одбране САД

„Након што сам анализирао санкције против наше космичке индустрије, предлажем САД да шаљу своје астронауте на МСС помоћу трамболине“ – казао је он.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *