Вијести, Регион

Орбанову посету Варшави обележила три скандала

    Посету мађарског премијера Виктора Орбана Пољској обележила су три скандала

  • Шеф политичких саветника пољске премијерке, Јацек Ростовскиј, јавно поручио мађарском премијеру да му Варшава „није опростила грехове”

        

ПРВО КАЧИЊСКИ ОДБИО ДА СЕ СА ЊИМ СРЕТНЕ, НА КРАЈУ МУ КОПАЧ ОДРЖАЛА УВРЕДЉИВУ „ ЛЕЦИЈУ”

ПОСЕТУ мађарског премијера Виктора Орбана Пољској обележила су три скандала. Три врло специфична и врло индикативна скандала, до којих је дошло у доброј мери зато што је Варшава имала амбицију да из прве руке чује разјашњења поводом посете шефа руске државе Владимира путина Будимпешти.

         Орбан је својим домаћинима понешто предочио, али они – у најмању руку – нису тиме били превише задовољни и то су му јавно продемонстрирали. Чак по цену нарушавања обавеза гостопримства и дипломатских норми.

         Прво је лидер опозиционе партије Право и праведност Јарослав Качињски одбио да присуствује сусрету са мађарским премијером. А донедавно је управо он Орбана наводио као „пример како се бране национални интереси”.

         Други се „истакао” Јацек Ростовскиј, шеф политичких саветника пољске премијерке Еве Копач. Он је себи дозволио да јавно каже да „Орбан од Варшаве није добио опроштај грехова”

         На крају је на терен” истрачала и сам премијерка Копач, која је покушала да гостру одржи „лекцију из историје”.

         Прво је Орбану предочила да Пољаци и Мађари „имају много тога заједничког”. За пример је навела: да је новембарски устанак у Пољској 1831 и 1848 у Мађарској „гушио руски царски генерал Иван Паскевич који је свирепо угушио борбу два народа за слободу”.

         Додала је да су совјетски тенкови 1956 угушили мађарску слободу” и подвукла да је „пољски народ тада изразио солидарност са Мађарима”.

Виктор Орбан и Ева Копач

Виктор Орбан и Ева Копач

Чак је и либерални варшавки лист Gazeta Wyborcza оценио да је „лекција Копачеве изгледала као смишљена увреда”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *