Вијести, Регион

ЕУ се спрема да осујети градњу два нова „руска блока” у мађарској атомској централи „Пакш”

БРИСЕЛ НАУМИО ДА ВИКТОРУ ОРБАНУ ПРИРЕДИ ЈОШ ЈЕДАН „ЈУЖНИ ТОК”

  • „Пакш” је једина атомска централа у Мађарској, а ради на четири реактора ВВЭР-440. Њен први блок пуштен је у рад 1982. године. Даје половину електро енергије коју троши Мађарска

         ЕВРОПСКА унија забраном или енормном казном може одреаговати на намеру мађарског премијера Виктора Орбана да пројекат атомске централе учини главним делом своје стратегије јачања политичким и економских веза са Русијом упркос санкцијама које је Запад увео против Москве – оценио је британски The Financial Times.

         Исти лист подсећа да су Русија и Мађарска крајем прошле године потписале документе о градњи петог и шестог блока атомске централе ”Пакш” са руским реакторима ВВЭР-1200. Такође: да би пројекат био реализован у наредних 12 година, на рачун кредита од 10 милијарди евра које би Москва дала Будимпешти.

         FT наглашава да противници овог посла – и унутар Мађарске и у Бриселу – сматрају да се Будимпешта излаже неоправданим финансијским ризицима и да повећава своју енергетску зависност од Русије (Мађарска већ из Русије добија 80 одсто нафте и 60 одсто гаса).

         Британски лист тврди да у Бриселу нарочито подозрење изазива то што су неки делови споразума са Русијом затвореног карактера и што се „тичу националне безбедности Мађарске”.

         Европска комисија наводно није против споразума Будимпеште и Москве у начелу, али FT открива да  се њиме већ баве два регулаторна тела ЕУ – Европска комисија за атомску енергетику (Евроатом) и Антимонополска агенција.

„Пакш” је једина атомска централа у Мађарској

„Пакш” је једина атомска централа у Мађарској

Евроатом кочи одобравање споразума за Мађарску атомску централу „из техничких и финансијских разлога” и о томе су у току преговори. Антимонополску комисију „копка” то што је Мађарска са Русијом закључила уговор без објављивања тендера.

„Пакш” је једина атомска централа у Мађарској, а ради на четири реактора ВВЭР-440. Њен први блок пуштен је у рад 1982. године.

Та централа даје половину електро енергије коју троши Мађарска.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *