Вијести, Регион

Његошевом печату место у престоници

Власник печата Петра првог Петровића ипак одустао од продаје на аукцији. Ђуровић: Било би ми драго да печат буде на Цетињу. Тврди да је оригинал.

Његошев печат

Његошев печат

 

ПОДГОРИЦА – Шта се преломило у глави колекционара Бојице Ђуровића да у последњем тренутку одустане од продаје вредног печата на аукцији у Паризу за 32.000 фунти?

То културно добро, према приложеним експертизама, направљено је 1820. године и припадало је Петру Првом Петровићу Његошу, као печат Митрополије црногорске, а сада припада Ђуровићу.

Жиг је, како тврди, путем наследства на легалан начин доспео у његову приватну колекцију. Збрку око места аукције направио је портал „Монтенегро-Канада“, који је најпре као ексклузивну информацију саопштио да је аукција била у Лондону, а потом да је ипак организована у Паризу.

– Било би ми драго да заврши на Цетињу, где му је и место – саопштио је Ђуровић преко портала, након што је повукао печат из продаје.

Покушали смо у црногорској престоници да дођемо до информације ко је заправо Ђуровић, да ли је он живео у граду подно Ловћена и како је печат могао да заврши у његовим витринама. Међутим, нико од саговорника није знао одговор.

Чак их продаја печата и не чуди јер, како кажу, сличне ствари су се дешавале и раније.

– Пре пет-шест година печат краља Николе Првог продат је на аукцији у Бечу за око 20.000 евра. Наводно га је продао потомак неког аустријског официра из времена када је Црна Гора капитулирала 1916. године. Мора да је његов предак умарширао у напуштени краљев двор и узео печат као сувенир, а овај га лепо уновчио – причају Цетињани.

Ђуровићев печат је, како пише на порталу, оригиналан, израђен од квалитетне бронзе, која је у себи садржавала око десет одсто сребра.

Дршка печата је од вишњевог дрвета. Печат носи ћирилични натпис Митрополије црногорске. На десној страни негатива, у мноштву украса који чине хермелински огртач, односно поље, стоје иницијали В. П. – Владика Петар. Ови иницијали су написани латиницом“, стоји на порталу.

Брзо су реаговали из Народног музеја Црне Горе (из Библиотечко-архивског одељења) и према првим незваничним експертизама, утврдили да се предмет који поседује Ђуровић не поклапа са оригиналом печата Петра Првог Петровића Његоша, светог Петра Цетињског.

– Оригинални печат имао је орла и венецијанског лава у штиту – поручују из Народног музеја Црне Горе.

ЏИП

УВЕК за шалу орни Цетињани кажу да је сада држава на „муци“.

– Џип или печат? Тежак проблем, јер за те паре могли би да купе добар „мицубиши пајеро“ – кажу Цетињани.

 

(Вечерње новости)  В. КАДИЋ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *