Вијести, Регион

Николић и Вучић пред политичким разлазом због Косова и Метохије?

А ДО СУСРЕТА СА ЈОХАНЕСОМ ХАНОМ ТОБОЖЕ НИЈЕ ЗНАО ДА ЕУ ТРАЖИ И ДА ЋЕ ТРАЖИТИ ДА СРБИЈА ПРИЗНА ШИПТАРСКУ НАТО-ДРЖАВУ

  • Знам да ћемо се наћи пред избором: или Косово или Европа. Брисел ће нас суочити са признавањем Косова и на то морамо да будемо спремни. О томе што пре треба да постигнемо национални консензус и време је да о томе разговарам са премијером Вучићем
  • Да ли би Влада пошла за мном? Не видим ниједног који би због било које шаргарепе признао Косово и одрекао се свих жртава које су наши преци поднели због Косова. Истовремено бисмо се одрекли свега онога што нас чини Србима
  • Зашто први од званичника говорите о овоме? Видим да се осим мене нико на ту тему не изјашњава. Или каже да тог услова нема у преговорима. Не треба да забијамо главу у песак попут ноја и да не видимо лава који нас једе одозго
  • Постоје људи у СНС који врло лоше говоре о председнику државе, као да нисам био кандидат СНС. Усуђују се да коментаришу моје поступке, а то им није посао, понекад и пежоративно. Нека им буде, то је њихов став
  • Радомир Николић је шеф Извршног одбора и спроводи одлуке Главног одбора. Двеста људи је поднело оставке због дуплих функција, јер је то принцип СНС. Појавио се (Саша) Мирковић који ту одлуку не поштује и који ме је назвао преварантом. Странка је на то отћутала. Нека раде како мисле да је најбоље
  • Акција (писање таблоида) је синхронизована. Далекометни циљ је рушење целе Србије. Овакав председник некоме смета. Можда је разлог то што не желим да признам Косово или да раскинем односе са Русијом, ни по коју цену. Можда некоме треба председник који неће бити толико јак у народу

        СВИ су изгледи да између Томислава Николића и његовог „политичког сина“ Александра Вучића „пуца“.

        Видело се то по нападима на председника Србије таблоида који се у јавности доживљавају као Вучићеви. По унутарстраначким поткопавањима на његовог сина Радомира Николића…

        Николић је о свему томе проговорио у интервјуу Новостима (ниже, читајте). Опрезно, дозирано, николићевски.

        Међутим, и тако је најавио могући разлаз са Вучиће. И поводом Косова и Метохије и поводом Русије.

НИКОЛИЋ: Тражиће нам да признамо Косово да бисмо ушли у ЕУ

        АПСОЛУТНО знам да ћемо се наћи пред избором: или Косово или Европа. Брисел ће нас суочити са признавањем Косова и на то морамо да будемо спремни. О томе што пре треба да постигнемо национални консензус и време је да о томе разговарам са премијером Вучићем.

        Ово упозорење ексклузивно за „Новости“ изнео је председник Томислав Николић, који је пре неки дан, после сусрета са европским комесаром Јоханесом Ханом, први јавно проговорио о томе да ће нам, ипак, пре слатке бриселске шаргарепе, бити сервирана горка косовска пилула.

        – Ханове речи нико из ЕУ није демантовао. А то значи и да комесар није говорио само из своје главе. Већ је очигледно изнео званичан став.

        Да ли бисте предводили државу која би се одрекла Косова зарад чланства у ЕУ?

– Не бих учествовао у власти која би признала независност Косова и која би мерила хоћемо ли више евра добити ако га се одрекнемо.

        Сматрате ли да би и Влада у том случају пошла за вама?

        – Не мора да пође за мном. Пошла би за својим Уставом, интересима и расположењем грађана Србије, чашћу, моралом… Не сумњам да би Влада имала исту позицију у том случају. Међу људима који нешто значе у српској политици, не видим ниједног који би због било које шаргарепе признао Косово и одрекао се свих жртава које су наши преци поднели због Косова. Истовремено бисмо се одрекли свега онога што нас чини Србима.

        Зашто сте одлучили да први од званичника проговорите о томе?

        – Видим да се осим мене нико на ту тему не изјашњава. Или каже да тог услова нема у преговорима. Не треба да забијамо главу у песак попут ноја и да не видимо лава који нас једе одозго.

        Осећате ли се, као осведочени русофил, погођени одлуком Путина да заустави „Јужни ток“?

        – Ако нам кроз историју Руси нису донели највише добра, макар нам нису нанели зло. Треба се ставити у позицију Русије, коју је огромна западна машинерија практично изоловала. Данас су Европа и Русија у бесмисленој свађи и ићи ће на исцрпљивање. Туку се два крокодила у бари и ко год ту упадне – готов је.

        Постоји ли спремност руске стране да нас обештети?

        – Хајде прво да видимо хоће ли се градити „Јужни ток“. Треба анализирати споразум и сматрам да не може само Србија да сноси последице измењених околности. Чак и у грађевинарству имате вишу силу која може да продужи рок, а ово је околност на коју нисмо могли да рачунамо. Иако у уговору не постоји директна обавеза руске стране, нека Коштуница и Тадић кажу да ли је било договора – ево вам ниска рудна рента, зато што ће да прође „Јужни ток“, или нека објасне зашто је рента тако ниска? Ако је само „Јужни ток“ био повољност на коју смо рачунали, нама би та сведочења помогла у разговорима са руском страном. Јесам русофил, али то не значи да бих запоставио српске интересе у корист Москве. Убеђен сам да је између нас и Руса увек могућ договор, па и око ревизије споразума.

        Верујете ли да је могуће мењати тачке уговора?

        – Нисам учествовао у енергетском споразуму, критиковао сам га, али сам гласао за њега. То је тада био ослонац да НИС не нестане, као што је нестао „Беопетрол“, и да ћемо имати гас. Због тога је и направљен споразум и то неколико дана пред изборе на којима су Коштуница, Тадић, Динкић и Илић профитирали и то самим појављивањем са Путином кога Србија обожава. Данас треба исправљати оно што су они урадили, а они би највише сви волели да се ми посвађамо са Русима. Мене не могу да заварају приче да ћемо добити гас преко Грчке. Па и она је у ЕУ. Ако цевовод не може кроз Бугарску, не може ни кроз Грчку. Зато треба без срџбе да седнемо и разговарамо са Русима. Тим поводом иницираћу директан контакт са председником Путином.

        Како бисте реаговали да наша влада под притиском Запада ипак уведе санкције Кремљу?

        – Кад пре времена прекинете пупчану врпцу, ко има веће штете мајка или дете? Србија не уводи санкције Русији зато што би себи прекинула пупчану врпцу и имала би огромне штете. Ми са Русијом не можемо никада да прекинемо односе. Дакле, не очекујем појачавање притисака, уосталом из Брисела нам је јасно речено да можемо да водимо своју спољну политику док не будемо у ЕУ. Не само што бисмо били суочени са великом економском штетом, него бисмо изгубили образ за сва времена.

        Јесте ли сагласни са министром Вулином да је Америка пустила Шешеља како би направио хаос у Србији?

        – Влада на ту одлуку није могла да утиче, а када на нешто не можете да утичете, не знам ни да ли то да коментаришете. Можда је то био неки покушај, који очигледно није успео, а послужио је као повод за нове оптужбе да у Србији опет подижу главе авети прошлости, да у њој нема владавине права, да угрожава суседе. Неки би волели да Србија буде на стубу и да у њу свако закуца по ексер. Србија својим понашањем то не заслужује, а и уређенија је од многих чланица ЕУ које су примане готово на брзину, како би се примакли Русији.

        Како тумачите то што Шешељ много више напада вас него Вучића? Тражи вашу смену, а не његову…

        – Имам своје мишљење о томе, али га нећу износити. Знам само да Шешељ довршава урушавање СРС започето 2008.

        Верујете ли му када каже да вас је Вучић у Хагу код њега денунцирао да сте се, наводно, тајно састајали са Тадићем док сте још водили СРС?

        – Прочитао сам неколико његових изјава у којима свађа Вучића и мене. Али, то му неће проћи. Добро зна да Вучић и ја нисмо једнојајчани близанци. Чак и код такве деце буде разлике. Вучић и ја 22 године имамо изванредне односе и често различита мишљења. Кад је Шешељ одлазио у Хаг, на степеницама авиона ми је рекао: „Немој више да ме слушаш, мени ће бити измењена свест у затвору“.

        Имате ли можда интимну жељу да у четири ока поразговарате са њим?

        – Не. Можда са Шешељем кога сам познавао. Овог не познајем.

        Је ли ваш став да не бисте хапсили тајкуне заправо пацка Вучићу?

        – Није тачно. Рекао сам да бих, да сам премијер, ангажовао такозване тајкуне да свако од њих развија неки запуштени део Србије. Мислио сам да део новца који су стекли док смо сви сиромашили, морају да врате Србији, што не значи да неко треба да их амнестира ако су починили кривично дело. Влада је имала други концепт, па шта? Јесам ли икада нешто рекао против тог концепта? Имам право да кажем шта бих радио. Кажем само да криминалци морају да иду у затвор, а не непопуларни људи и политички супарници.

        Да ли се нападом Саше Мирковића на вас и вашег сина Радомира заправо разбуктава рат у СНС између Томиних и Вучићевих?

        – Постоје људи у СНС који врло лоше говоре о председнику државе, као да нисам био кандидат СНС. Усуђују се да коментаришу моје поступке, а то им није посао, понекад и пежоративно. Нека им буде, то је њихов став. Радомир Николић је шеф Извршног одбора и спроводи одлуке Главног одбора. Двеста људи је поднело оставке због дуплих функција, јер је то принцип СНС. Појавио се Мирковић који ту одлуку не поштује и који ме је назвао преварантом. Странка је на то оћутала. Нека раде како мисле да је најбоље. Нека одлуче да ли је у праву онај који спроводи одлуке странке или онај који им се не повинује.

        Зашто вас СНС не брани енергичније од напада таблоида и политичких противника? Вучића готово хорски бране…

        – Странка брани свог председника, а ја ни сам себе не браним, па не тражим то ни од других. Боље је овако. Нама овде дође Путин на параду, а мене сликају какве ципеле носим, као да сам Здравко Чолић. Када би сваког дана о мени писали лепо, народ би ме омрзнуо.

        Ко координира те акције? Лакша сте мета од многих из СНС који су на положајима?

        – Имате више начина да утичете на медије – пријатељство, новац, сила… Акција је синхронизована. Далекометни циљ је рушење целе Србије. Овакав председник некоме смета. Можда је разлог то што не желим да признам Косово или да раскинем односе са Русијом, ни по коју цену. Можда некоме треба председник који неће бити толико јак у народу.

        Када кажете да вам откуцава политички сат, значи ли то да се нећете кандидоватаи за нови мандат?

        – Полако, тек сам на половини мандата. Имам обавезу према себи да проценим јесам ли физички и психички здрав да водим државу у два мандата. Без обзира на бруталне лажи неко би требало да ми нађе озбиљну грешку па да размишљам да ли да се опет кандидујем.

        Јесу ли ваши синови знали да граде викендице без дозволе и хоћете ли подржати рушење?

        – Јесу. Дошли су у прашуму, као и стотине људи. Жао ми је ако би због те две викендице било срушено и 250.000 кућа у Београду. Дакле, како власт одлучи тако ће да буде. Сви су тамо на Сави ушли у поступак легализације, и ако буду желели да им руше, мораће да донесу решења. А, иако сруше – преживећемо.

        Како одговарате на оптужбе да сте са председничком платом од 150.000 динара стекли имовину, наводно, вредну више од милион евра?

        – Како да одговорим на питање људи који у животу нису ништа изградили? Што да одговарам да моја имовина у Бајчетини вреди 70.000 евра, да сам подигао кредит за стан, да живим у резиденцији, нека дођу да испитају порекло имовине. Никада нисам располагао државним новцем, нисам имао приватну фирму… Увек сам добро зарађивао и градио. Сви трошкови које имам су за десет дана на мору. Ако бог да здравља, стећи ћу још више. Смета и што градим цркву и што сваке суботе по 10, 20 људи донесе прилоге, за шта добијају признанице. Црква ће бити власништво СПЦ и у њу ће бити уграђена имовина патријарха свих православних цркава.

Путин и Николић

Путин и Николић

Јесте ли посетили Бека? Он је вас обишао у болничкој постељи…

– Јесам. То је мој однос према људима. Бека сам назвао својим пријатељем када ме на то нико није терао. Ценим то што је дошао да ме види кад сам штрајковао глађу. Човек када вам учини добро, морате добрим и да му вратите. Беко је жртва, човек који је могао да погине те ноћи. Срећом, остао је жив.

Зашто је тајна ко финансира Фонд Драгице Николић?

– Према прописима Србије и ЕУ они који донирају новац у добротворне сврхе имају право да то чине анонимно. Сваки износ који је уплаћен проверава се у Републичкој управи за спречавање прања новца. Готово је правило у целом свету да донатори не желе да рекламирају доброчинство. Фондација је прикупила новац који није државни, ни од тајкуна, ни од друге државе. После поплава уложила је 3,5 милиона евра и постоји евиденција до у литар киселе воде. Потом је уложила 400.000 евра у санацију кућа и постоји комплетна документација. Адаптирала је два породилишта и донирала је опрему скоро сваком медицинском центру. Фондација неће стати, то је дуг моје породице Србији. Ако има нешто противзаконито, одговараће Драгица Николић.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *