Вијести, Регион

ГЛАЗЈЕВ: Ђукановић води антируску политику, своје туристе треба да преусмеримо на Крим

„РОСИЈСКАЈА ГАЗЕТА“: „СТАРИЈИ ДРУГОВИ ИЗ NATO-А” ОД ЂУКАНОВИЋА ОЧЕКУЈУ ДА ОЧИСТИ ЗЕМЉУ ОД РУСКОГ УТИЦАЈА

  • Московски лист објавио да су Руси у црногорску економију уложили две милијарде евра, кроз куповину фирми и некретнина, а да безмало трећину буџета чине приходи од руских туриста, којих је прошле године било 300.000, а од њих је у државну касу ушло пола милијарде евра

        САВЕТНИК председника Русије Сергеј Глазјев оптужио је Владу Црне Горе да води антируску политику и позвао на смањење броја чартер летова из Русије. Он је за владин дневник „Росијскаја газета” изјавио да Москва треба да преоријентише туристичке токове на Крим и црноморска одмаралишта, која немају ништа мање развијену инфраструктуру.

        У тексту „Захлађење у балканском летовалишту”, руски дневник наводи да је политика премијера Мила Ђукановића последних година изузетно непријатељска, наводећи као пример рекламне паное у Подгорици са поруком „Боље банана у руци него руска чизма на врату”. Наводећи да се ради о дипломатском скандалу, који је изазвао негативну реакцију руског МИП-а, „Росијскаја газета” подсећа да нико није преузео одговорност за њихово објављивање.

        Дневник подсећа да је приоритет Црне Горе чланство у NATO-у и ЕУ, и упозорава да је због тога „на отпад послато вишевековно пријатељство народа Русије и Црне Горе и проруско расположење већине грађана”.

        Руски лист наводи и да се Подгорица, за разлику од Србије, придружила санкцијама ЕУ и САД против Русије, док у УН није подржала руску Резолуцију против глорификације нацизма и расизма. Позивајући се на украјинске медије, „Газета” наводи да ће у Црној Гори бити бесплатно смештено више од сто рањених припадника украјинских снага.

        Лист упозорава да „старији другови из NATO-а” од Ђукановића очекују да очисти земљу од руског утицаја.

         „Русе одавно тихо истискују из свих сфера живота. Од великих компанија одузимају имовину и препродају је. Тако је било са железаром у Никшићу, КАП-ом, Рудником боксита, са неколико хотела. Не омогућавају им приступ државним тендерима. Плени се непокретна имовина која припада нашим суграђанима”, наводи се у тексту.

        Руски дневник истиче да Црна Гора „данашње благостање умногоме дугује Русији”, подсећајући да је руски новац након референдума „обезбедио сиромашној републици прилично угодно постојање”.

        Наводи се да су Руси у црногорску економију уложили две милијарде евра, кроз куповину фирми и некретнина.

        Скоро трећину буџета, наводи „Газета”, формирају приходи од руских туриста, појашњавајући да је прошле године 300.000 туриста у државну касу додало скоро пола милијарде евра.

Сергеј Глазјев

Сергеј Глазјев

Лист истиче да Максим Кисељов, један од аутора рада „Црна Гора: цена евроинтеграција”, сматра да су се проруске снаге на власти нашле у апсолутној мањини. „Незадовољство становништва политиком Ђукановића расте и сасвим је могуће да ће сличан економски одговор Русије помоћи да се прекине тај вештачки политички дисбаланс”, казао је он.

Вијести

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *