Вијести, Регион

На слободи 20 затвореника без дозволе полиције

011903
Укупно 20 осуђеника из казнено-поправних завода Бањалука и Бијељина током прошлог мјесеца било је на привременој слободи, иако је полиција дала негативно мишљење на захтјев да они користе ту врсту ванзаводске погодности. Утврдила је то инспекција Министарства правде Републике Српске приликом контрола свих КПЗ-ова у РС.

Ради се о лицима која служе казну затвора од три до седам година, односно осуђеницима за кривична дјела из области крађа, тешких облика крађа, саобраћаја, тешких тјелесних повреда, оштећења туђе ствари, крвних деликата…

Министар правде РС Горана Златковић рекла је “Гласу Српске” да је на основу информација које је добила у вези са осуђеницима који користе ванзаводске погодности упутила инспекторе у све КПЗ-ове.

– Послије обављеног инспекцијског надзора у КПЗ Бањалука утврђено је да је од 1. јануара до 1. априла ове године било укупно 158 захтјева који су упућени полицијским станицама за провјеру 154 осуђена лица, јер је КПЗ одлучивао о погодностима тих лица. Послије полицијске провјере на терену, за 30 лица је дато негативно мишљење – казала је Златковићева и додала да је утврђено да је од 30 лица, упркос негативном мишљењу, њих 19 редовно користило погодности ван круга установе.

У бијељинском КПЗ-у један осуђеник је пуштен упркос негативном мишљењу полиције.

Златковићева је рекла да тренутни прописи дозвољавају директорима да, без обзира на негативна мишљења полиције, допуштају осуђеницима да користе погодности.

– Директор је могао, и донио такве одлуке, а да ли је требало да то уради, то он најбоље зна. Став Министарства је да се морају обавити додатне провјере и дати додатна образложења за такав поступак. Све је добро док се нешто не деси, али мора се знати да су судије и тужиоци особе које немају заштиту и увијек морамо водити рачуна да се њима нешто не деси. Мора се појачати одговорност – рекла је Златковићева.

Додала је да је за сутра заказала састанак са директорима КПЗ-ова, на којем ће се разговарати о евентуалној промјени прописа и процедура у овој области.

Златковићева је казала да ће се послије анализе предузети одређене мјере да се види да ли је било пропуста у раду.

– Прије свега желимо да појачамо рад институција, одговорност у раду, како оних који су на челу КПЗ-ова, тако и непосредних извршилаца јер нам је циљ да безбједносна ситуација буде што боља – истакла је Златковићева.

Директор КПЗ-а Бањалука Раденко Вујасин рекао је да је у овој установи све рађено по закону, да је стручни тим одлучивао о погодностима и да ништа није урађено мимо процедура.

Контроле

Инспектори Министарства правде РС обављаће идућих дана контроле радно-правних статуса у КПЗ-овима, како би се утврдило да ли је било сличних случајева.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *