Вијести, Свијет

Венецуела: Политичка борба преко тоалет папира

014761
Венецуела, иако земља богата нафтом, суочена је са бројним несташицама – од млијека, путера и кафе, а сада остаје и без тоалет папира.

Социјалистичка влада, која за такву ситуацију оптужује политичке противнике, саопштила је да ће да увезе 50 милиона ролни како би повећала залихе.

„Ово је кап у препуној чаши“, рекао је житељ Каракаса Мануел Фагундес, у потрази за тоалет папиром, пренијела је агенција АП.

„Имам 71 годину и ово ми се догађа по први пут“, истакао је Фагундес.

У једном супермаркету у престоници Венецуеле није било тоалет папира док је у другом тек стигао и за тили час радња је била препуна купаца.

„Не могу већ двије седмице да нађем тоалет папир“, рекла је жена која је одмах дотрчала и стала у ред чим је чула да је тоалет папир стигао у ту продавницу.

Економисти кажу да су несташице у Венецуели настале као резултат контроле цијена и требало би да основне животне потрепштине буду доступне најсиромашнијим слојевима друштва.

Предсједник Николас Мадуро, кога је и дугогодишњи лидер Уго Чавес одредио за свог политичког насљедника прије него што је преминуо од тумора, окривио је антивладине снаге, укључујући и приватни сектор, да су изазвале несташице с намјером да се земља дестабилизује.

Министар трговине Алехандро Флеминг рекао је да је несташица тоалет папира производ „претјеране потажње“ настале због медијске кампање која се води ради дестабилизације земље.

Флеминг је рекао да је мјесечна потрошња тоалет папира уобичајено око 125 милиона ролни али да је тренутна потражња толика да је неопходно додатних 40 милиона ролни.

Влада је саопштила да ће увести 760.000 тона хране и 50 милиона ролни тоалет папира.

Лидер опозиције у Венецуели Енрике Каприлес у разговору за агенцију АФП упитао је како је могуће да земља са највећим резервама нафте у свијету нема чак ни тоалет папир.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *