Вијести, Регион

Мегапројекти отварају хиљаде нових радних мјеста

001538
Реализација великих пројеката у Републици Српској као што су гасовод „Јужни ток“, термоелектране „Станари“ и „Угљевик 3“, енергетски објекти на Дрини, аутопут Бањалука – Добој, допринијеће повећању привредних активности и донијети нова радна мјеста, истичу привредници и економисти.

Изградња дионице аутопута од Добоја до Прњавора тече планираном динамиком, а до краја ове године на реализацији овог пројекта биће запослено од 350 до 450 додатних радника, док ће за мјесец почети и изградња моста на ријеци Босни, који је уједно и највећи објекат на овој траси аутопута.

Речено је то јуче приликом посјете министра саобраћаја и веза РС Недељка Чубриловића и директора „Аутопутева РС“ Душана Топића градилишту дионице аутопута у мјесту Кладари у Добоју.

Чубриловић је рекао да су пробијена 22 километра дионице аутопута од Добоја до Прњавора, те додао да је из правца Прњавора „Гранит“ започео радове.

Он је подсјетио да је рок за завршетак овог посла три године, а да су радови на изградњи почели прошле године.

Топић је рекао да су са почетком грађевинске сезоне радови на дионици аутопута у пуном јеку, а да ће изградња моста на ријеци Босни, који је уједно и највећи пројекат на дионици аутопута, почети најкасније за мјесец.

Главни инжењер у „Интеграл инжењерингу“ Борис Здјелар рекао је да се већ сада, од 24 часа, дневно ради 20 часова.

– У овој години планирано је да се заврше комплетни земљани радови – рекао је Здјелар и додао да је на изградњи дионице до сада ангажовано 250 радника, од чега је 180 грађевинаца, занатлија и возача, док је остатак технички кадар.

Здјелар је истакао да ће број запослених у овој години на дионици достићи од 600 до 700 радника.

Главни инжењер надзора над радовима предузећа „ИРД Ептиса“ Дејвид Пратен рекао је да је ово међународни пројекат, финансиран од ЕБРД-а, и да извођач мора да ради у складу са међународним стандардима.

Нова радна мјеста отвара и ТЕ „Станари“ код Добоја за коју је камен темељац положен у суботу. На том пројекту вриједном око 400 милиона евра биће ангажовано више од 1.000 радника, док ће по завршетку изградње у електрани и руднику стални посао добити 900 људи.

У ТЕ „Угљевик 3“ биће инвестирано 700 милиона евра, а у њој ће бити запослено око 800 радника.

Велика су очекивања и велики број радних мјеста требало би да отвори пројекат гасовода „Јужни ток“ и ХЕ на Дрини.

Око 4.400 становника општина Фоча, Рогатица, Ново Горажде, Рудо, Калиновик, Чајниче и Вишеград пријавило се до сада за рад у текстилној индустрији, а позив ће бити отворен још неколико дана.

Јавно предузеће „Никола Тесла“, које спроводи стратешки програм развоја текстилне индустрије у Српској, позвало је заинтересоване да се пријаве код локалних комисија.

Позив је расписан да би се утврдило да ли постоје предуслови за реализацију другог кластера текстилне индустрије од 3.000 радника у овим општинама.

Први производни погони отворени су 16. маја у Билећи, а посао је добило 200 радника прве смјене. Ускоро треба да почне да ради и 200 радника у другој смјени.

Из предузећа „Никола Тесла“, чији је оснивач Влада, напомињу да је у току оперативна реализација пројеката у Требињу, Љубињу, Невесињу, Берковићима и Добоју, гдје ће бити запослено више од 2.000 радника.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да би захваљујући најављеним јавним инвестицијама требало да дође до позитивних помака у сектору запошљавања.

– У великим пројектима као што су „Јужни ток“, ТЕ „Станари“, те електране на Дрини, као и аутопут Бањалука – Добој у идућем периоду биће запослен одређени број радника. У сектору малих и средњих предузећа не очекује се велики напредак све до 2015. и 2016. године – рекао је Згоњанин.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС

Перо Ћорић истакао је да привредници, поред позитивних ефеката у прерађивачкој индустрији, полажу наде и у најављене јавне радове у РС.

– Међутим, ти пројекти не дају брзо резултате. То јесте шанса, прије свега за грађевински сектор, и дугорочно ће сигурно бити ефеката – нагласио је Ћорић.

Он је истакао да ће повећање запослености зависити од тога колико ће бити запослена домаћа оператива.

– Битно је да се наша грађевинска оператива и уопште наша индустрија са својим потенцијалима наметне страним инвеститорима, који ће углавном радити велике пројекте у енергетици и да се на тај начин повећа запосленост. Аутопут Бањалука – Добој гради наша компанија, у сарадњи са македонском, и ту ће сигурно бити значајније запошљавање домаће радне снаге – истакао је Ћорић.

Савјетник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да ће ови пројекти сигурно допринијети повећању запослености.

– Сигурно је да је најчистији позитиван ефекат из тих пројеката запосленост. Када те електране буду направљене и покренуте, оне се више неће заустављати и запосленост ће трајати. Када је ријеч о термоелектранама, ако се користи домаћи угаљ то, наравно, значи и запошљавање у рудницима – нагласио је Гавран.

Показатељи

Перо Ћорић каже да је у првом кварталу у РС дошло до позитивних помака у прерађивачком сектору.

– Извоз је повећан у већој мјери него увоз и смањен је дефицит за девет милиона или 1,2 одсто. Међутим, забрињава смањење јавних прихода и мислим да се Влада под притиском због тог смањења теже одлучује за растерећење привреде, о којем често говоримо и које би сигурно дало позитиван ефекат – нагласио је Ћорић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *