Вијести, Регион

Македонски генерал: На Куманово су напали нечији плаћеници, а не терористи

НИКОЛОВСКИ ТВРДИ ДА СУ ВОЂЕ ГРУПЕ ДОБИЛЕ „ВЕЛИКЕ ПАРЕ“, А ОСТАЛИ – ПО НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЕВРА

  • Генерал Николовски је у сукобима 2001 командовао Другим армијским корпусом, а сада упозорава да брзо заборавило на Гошинце где је у караули било више од 100 аутоматских пушака, пушкомитраљеза и другог оружја са само четворицом полицајаца и поставља питање – где је то оружје?

         МАКЕДОНСКИ генерал Армије у пензији Илија Николовски, који је у међуетничком конфликту у Македонији 2001. године командовао Другим армијским корпусом, изјавио је данас да највише верује у могућност да се у Куманову полиција 9. маја сукобила са плаћеницима, а не са терористичком групом, како је званично оцењено.

         Николовски је за недељник ”Слободна штампа” (Слободен печат), рекао да с обзиром на осетљивост теме не жели да шпекулише о томе ко је плаћенике ангажовао, али да сматра да су организатори инцидента изгубили контролу.

         „Ситуација је много сложена и са многим непознаницама. Тако нешто се месецима најављивало. У медијима се нашла вест и о плаћеницима, да је за њих дато два милиона евра… Некако се много брзо заборавило Гошинце, а тамо је у караули било више од 100 аутоматских пушака, пушкомитраљеза и другог оружја са четворицом полицајаца. Где је то оружје?”, рекао је Николовски.

         Николовски је рекао да остаје при својој изјави да се полиција у Куманову сукобила са плаћеницима, и то искусним, који имају ратна искуства не само из региона већ и са Блиског истока.

         „Први људи ове групе су професионалци који су поделили огромне паре а други су регрутовани и узели су по неколико хиљада евра. Ипак, ако се ради о чистом тероризму увек треба да се знају који су мотиви, циљеви и задаци терориста. Ми то нисмо чули већ само званичне изјаве председника и премијера да је мотив (терориста) био дестабилизација”, рекао је Николовски.

         Николовски се питао „ко је то у региону или шире ко жели дестабилизацију Македоније”, наводећи да су суседне или чланице НАТО и блиски сарадници са НАТО или се, као што је случај са Србијом, брзо крећу ка ЕУ.

         „Ми се налазимо у таквом безбедносном вакууму и сада причамо о томе да неко хоће да дестабилизује Македонију. Ако има таквих треба јасно и гласно да се именују. Ја не верујем да постоји политичар у региону који ће рећи да подржава оно што се десило у Куманову”, рекао је Николовски.

         Николовски је рекао да је теоријски могуће да у Македонији постоје екстремне терористичке групе повезане са Исламском државом, али да група са којом се полиција сукобила у Куманову није имала такве карактеристике.

         „У (сукобима) 2001. године са војне тачке гледишта, такорећи нико није настрадао у директном конфликту, већ од подметнутих мина или сличних опасности. У директном сукобу било је мало жртава. У сукобима у Куманову, не желим да верујем, ни да помислим, али ипак чини се да је полиција била проваљена”, казао је Николовски.

         Николовски је рекао да је забрињавајуће што током сукоба у Куманову нигде није било премијера, нити команданта војних снага, министарке унутрашњих послова, као ни директора Центра за управљање у кризним ситуацијама.

         „Министарка (МУП Гордана Јанкуловска) се појавила чак у 22.30 сати. Недопустиво је да толико време ћути а у другим приликама је излазила пред камере и за један (нађени) килограм хероина”, рекао је Николовски, који је и актуелни председник Партије уједињених грађана и пензионера Македоније.

Македонски генерал: На Куманово су напали нечији плаћеници, а не терористи

Македонски генерал: На Куманово су напали нечији плаћеници, а не терористи

На питање новинара како сматра да је могуће да толика наоружана група уђе у Македонију из суседне земље, како је званично речено из македонског МУП-а, Николовски је рекао да сматра да „у данашњим условима и са оваквом техником (у обезбеђивању границе) није могуће да толика група уђе у Македонију и да се за то не сазна”.

Према Николовском, у Македонији је данас потпуно другачији политички и друштвени амбијент од онога 2001. године, када је избио међуетнички сукоб Македонаца и Албанаца који је завршен потписивањем Охридског оквирног споразума, због чега сматра да у овим условима неће доћи до међуетничких конфликата.

„Очекујем много озбиљније укључивање међународног фактора и посете из ЕУ И САД. Верујем да ће међународна заједница предузети све да се уразуме власт и опозиција… Потенцирам да не сме ниједна фотеља да буде скупља од будућности Македоније. У овој земљи мора већ једном да има политичке и моралне одговорности”, казао је Николовски.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *