Вијести, Регион

Литванија ратификовала ССП Србије са ЕУ

020474
Литвански парламент ратификовао је данас Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом. „Пре неколико минута литвански парламент је ратификовао Споразум о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ,“ рекао је за Тањуг Римантос Станкевичијус, замјеник директора Одјељења за међународне односе у литванском парламенту.

Литванија је била посљедња земља која није ратификовала ССП, а данашњом ратификацијом Споразум аутоматски ступа на снагу.

Србија и ЕУ су потписале ССП 29. априла 2009. године, али да би ступио на снагу било је неопходно да га ратификују парламенти свих држава чланица и Европски парламент. До ратификације примјењиван је Прелазни споразум о трговини и трговинским питањима, који престаје да важи од тренутка ступања на снагу ССП.

Двије најважније обавезе које Србија преузима ШП-ом су успостављање зоне слободне трговине са ЕУ и усклађивање законодавства Србије са правом ЕУ.

Премијер Србије Ивица Дачић боравио је у априлу у Виљнусу гдје је разговаро са литванским премијером који је том приликом рекао да „Литванија подржава интеграцију Србије у ЕУ,“ а потом је сагласност за споразум дала и предсједница Литваније Далија Грибаускаите и послала га на ратификацију у парламент.

Медији су иначе раније ове године спекулисали да би Литванија, која од 1. јула преузима предсједавање ЕУ, могла да одуговлачи ратификацију ССП због неких отворених питања у односима са Србијом, међу којима је спорна приватизација Београдске индустрије пива, као и надметање литванског и српског кандидата за мјесто предсједавајуцег Генералне скупштине УН, које је на крају припало бившем шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу.

Министар спољних послова Иван Мркић недавно је потврдио да су несугласице са Литванијом превазиђене.

ССП-ом се утврђују односи потписница у областима политичког дијалога; регионалне сарадње; слободног кретања роба, људи, услуга и капитала; правосуђа и унутрашњих послова; конкуренције; финансијске сарадње; усклађивања закона и другим областима.

Србија овим преузима обавезу за успостављање зоне слободне трговине и усклађивање законодавства с правом ЕУ. Обавеза Србије састоји се у постепеном укидању царина на увоз робе поријеклом из ЕУ у прелазном периоду. ЕУ, с друге стране, овим уговором потврдјује слободни приступ роби из Србије на тржиште ЕУ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *