Вијести, Регион

Хрватска и Србија ће повући тужбе за геноцид?

010253
У Хрватској и Србији постоји политичка воља у врху држава да се повуку међусобне тужбе за геноцид. Предсједник Хрватске Иво Јосиповић јуче је изјавио да тужбе престају да имају смисла ако се може разговарати о проблемима, а у Влади Србије је за „Блиц“ речено да је Србија за то да се тужбе безусловно повуку.

Србија је за безусловно повлачење међусобних тужби за геноцид, али под условом да се то не условљава никаквим другим, додатним уступцима – речено је незванично у Влади Србије.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су међусобне тужбе Хрватске и Србије за геноцид настале у вријеме када се нису испуњавала очекивања у погледу сарадње с Хашким судом, али да се сада пита имају ли тужбе смисла када се одређена питања могу рјешавати разговором и договором.

Сада су ипак неке нове околности. Оно што се ја увијек питам, а то је на нашим владама да одлуче, јесте: ако можете нешто ријешити разговором и договором, имају ли тужбе смисла? Требало би процијенити и какви су изгледи, правна пракса, али то је у случају Хрватске у надлежности Владе – рекао је Јосиповић.

Он је оцијенио да „постоје разлике у гледању на историју“, да ће оне у једној мјери остати, „али нас то не смије спријечити да гледамо у будућност и градимо боље и квалитетније мостове од оних који су постојали до сада“.

Јосиповић је оцијенио да Хашки трибунал „није искористио оно што му је било на располагању као институцији од које се пуно очекивало“.

Послије ових 20 година рада Трибунала ствари свакако нису црно-бијеле. Хашки суд је имао својих добрих одлука. С некима можемо или не морамо лично бити задовољни. Оно што је важно јесте да је Хашки суд поставио пут ка сталном међународном суду. Ми у Хрватској смо незадовољни рецимо Вуковаром, незадовољни што неки злочини након „Олује“ нису кажњени, али мислим да је то у првом реду грешка тужилаштва – рекао је Јосиповић.

Зоран Пусић, предсједник Игманске иницијативе у Хрватској, оцијенио је јуче за „Блиц“ да је изјава предсједника Јосиповића веома позитиван сигнал о повлачењу међусобних тужби.

Ова Јосиповићева изјава има веома велику политичку тежину. То је веома позитивно и у духу Европске уније, гдје ће обје државе бити једног дана. Боље је такве ствари рјешавати договором између сусједа, били они појединци или државе, него на суду – рекао је Пусић и подсјетио да су озбиљни правници одавно оцијенили да су тужбе послужиле за унутрашњу политичку употребу и да никада нису ни имале изгледа на успјех.

•1999. Хрватска поднијела тужбу против СР Југославије највишем суду УН

•2010. Србија доставила контратужбу за геноцидне акције и етничко чишћење у „Олуји“

•2010. Загреб одговорио на контратужбу

•2011. Београд узвратио на поднесак Хрватске

•2013. рок за повлачење тужби или почетак главне расправе

Пусић: Неодговорно и неморално

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић је раније најавила да ће Загреб повући тужбу против Србије за геноцид, коју је оцијенила као „нешто чиме се дижу ниске страсти“, што је „неодговорно и неморално према грађанима“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *