Вијести, Свијет

Турски премијер ризикује политичке последице

ИСТАНБУЛ: Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган ризикује политичке последице након рације у парку Гези, када је полиција прибегла сили да би избацила демонстранте који су пркосили његовом ауторитету, пише агенције АФП у својој анализи.

Ердоган је, како је пренела АП, данас изјавио да ће повећати овлашћења полиције, бранећи потезе током гушења демонстрација.

Адвокатска комора у Истанбулу саопштила је да је данас уследило и масовно хапшење и претрес станова око 90 чланова Социјалистичке партије потлачених, мале левичарске групе која је била веома активна током протеста у парку Гези.

Власти су такође организовале претрес просторија дневника Атилим и новинске агенције Еткин, а у Анкари је ухапшено 30 особа и још 13 у Ескисехиру на северозападу земље.

Аналитичари сматрају, како преноси АФП, да је Ердоган можда добио битку за парк Гези, али да га то може политички скупо коштати. На први поглед, чини се да се Ердоганова коцка исплатила. Мали парк у турској метрополи остао је празан након што су демонстранти протерани сузавцем.

„Наша демократија је поново тестирана и изашли смо као победник“, рекао је премијер члановима странке”.

Али са првом гранатом сузавца која је слетела у парк, цео свет је видео другу страну моћног премијера – ратоборног вођу који оптужује претежно мирне демонстранте као пљачкаше и терористе, који напада стране медије за „дезинформације“ и кампању, који критикује медицинаре волонтере који су помагали повређенима, преноси АФП.

„Велики губитник (у кризи), је премијер, који се бори за свој политички опстанак „, сматра Џенгиз Актар, професор политичких наука на истанбулском универзитету Бахчесехир.

Од почетка избијања сукоба повређено је скоро 7,500 људи.

Турски западни савезници осудили су Ердоганове поступке током кризе и више пута га позвали да поштује право демонстраната позивајући да прекине са прекомерном употребом силе. Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је шокирана полицијским насиљем, док је министар спољних послова Гвидо Вестервеле изјавио да Турска, дугогодишња нада Европске уније, „шаље погрешну поруку“ Европи.

„Чак и ако Ердоган победи на наредним изборима, ништа неће бити као пре и биће му тешко да влада земљом“, рекао је професор Актар.

Пошто је победио три пута узастопно на изборима од 2002., партијска правила спречавају Ердогана да још једном буде мандатар. Аналитичари верују да ће се кандидовати за председника на изборима 2014. С обзиром на то да председник има углавном церемонијална овлашћења очекује се да ће Ердоган покушати да их ојача изменом устава.

За то му је, међутим потребна подршка других странака, а за сада ништа на то не указује. А може се суочити и са одметништвом у својој Партији правде и развоја (АКП), која је “интерно” подељена између оних који заговарају ригорознији исламски приступ животу и оних који желе да се приближе секуларистима.

Са својом борбеном реториком против демонстраната, од којих су многи млади, урбани и секуларни, Ердоган је апеловао на своју конзервативну, верску базу, ризикујући да се отуђи од великог дела бирачког тела, сматрају стручњаци.

(Танјуг)


Ердоган најавио већа овлашћења за полицију

АНКАРА: Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће повећати овлашћења полиције након таласа протеста против владе, пренела је агенција АП.

Ердоган је бранио полицију рекавши да је деловала уздржано и у оквиру својих права.

„Ми ћемо ојачати полицију… тако да јој повећамо овлашћења за интервенцију“, рекао је Ердоган.

Турска полиција привела је данас више десетина људи извршивши упад у њихове домове, као и у две медијске редакције у оквиру координиране акције која је извршена у целој земљи после тронедељних протеста против режима.

Полиција је претресла станове око 90 чланова Социјалистичке партије потлачених, мале левичарске групе која је била веома активна током протеста у парку Гези у Истанбулу, саопштила је Адвокатска комора у Истанбулу, пренела је агенција АФП.

Власти су такође организовале претрес просторија дневника Атилим и новинске агенције Еткин, а у Анкари је ухапшено 30 особа и још 13 у Ескисехиру на северозападу земље.

Према турском закону приведени могу да буду задржани у притвору четири дана пре него што буду прослеђени на суђење или ослобођени.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *