Вијести, Регион

Лагумџија: У рату у БиХ 300.000 погинулих; Додик: То су лажи и подметања

017170

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је за „Вашингтон пост“ да је у БиХ током рата погинуло више од 300 хиљада људи.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је посљедњи иступ министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије о 300.000 погинулих током рата у БиХ неприхватљив и лажан, истичући да је то подметање које није усмјерено ка добрим односима и сарадњи у БиХ.

„Не могу да вјерујем да се Лагумџија на тај начин упустио у то. То је за сваку врсту осуде и неприхватљиво, имајући у виду да је и Хашки трибунал говорио о 104.000 страдалих“, рекао је Додик новинарима.

Додик је нагласио да се на тај начин поново фалсификује историја и да је ријеч о нестабилности самог Лагумџије да прихвати реалност.

„Осуђујем такав приступ. Он је неприхватљив и лажан и то је подметање и није усмјерено ка добрим односима и сарадњи у БиХ. Имаћемо то у виду када будемо рјешавали одређена питања у БиХ“, поручио је Додик.

Та изјава је наишла на осуде и представика неких политичких партија у БиХ, а посебно у Републици Српској.

Посланица СНСД-а у парламенту БиХ, Душанка Мајкић, изјавила је да је таквом изјавом злоупотребљена позиција министра иностраних послова и да Лагумџија треба да одговара пред Парламентарном скупштином БиХ.

„Он користи мјесто министра иностраних послова покушавајући исламске земље да искористи за придобијање симпатија да би се БиХ претворила у исламску државу. То су веома озбиљне злоупотребе“, истакла је Мајкићева.

Посланица СДС-а у парламенту БиХ, Александра Пандуревић , истакла је да очекује од српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да се огласи, „јер је Лагумџија иступио као министар спољних послова без усаглашавања става са Предсједништвом“.

Предсједник Хрватске демократске заједнице 1990 (ХДЗ 1990), Мартин Рагуж, рекао је да није прочитао ту изјаву, али да се генерално залаже да нико не би требало да манипулише бројем мртвих.

„Ја заговарам да број жртава буде ствар повјесних истраживања и да се одмакнемо од манипулације у дневнополитичке сврхе“, рекао је Рагуж.

Шевкет Хафизовић, делегат Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, рекао је да је бројка од 300 хиљада „вјероватно пренаглашена“, те да би у циљу утврђивања истине требало фомирати комисију која ће утврдити истину.

Аутор документа „Босански атлас мртвих“, Мирсад Токача, рекао је да је њихово десетогодишње истраживање показало да је у БиХ погинуло око 100.000 људи, од чега су 60 одсто Бошњаци.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *