Вијести, Регион

Хрватска има рок до 22. августа да ухапси Перковића

031201

Један њемачки заступник послао је писмо повјереници за правосуђе Европске комисије Вивиан Рединг у којем тражи да Хрватска поступи у складу с европским налогом за хапшење, након чега је Рединг допис упозорења послала и министру правосуђа Орсату Миљенићу, потврђено је за ХРТ.

Весна Пусић већ је раније рекла да ће проблем ријешити до јесени, но чини се да је тај рок много краћи – ако Хрватска не одговори до 23. августа тада ће Европска комисија одлучити о даљњим корацима!

„Могу да потврдим да је потпредсједница Рединг примила допис од члана њемачког Бундестага у којем подржава досадашње мјере како би се осигурало да Хрватска поступа у складу с европским налогом за хапшење. Неколико је пута напоменуо да налог мора бити проведен у потпуности. Хрватска се на то обвезала прије приступања Унији“, поручила је портпарол Европске комисије Мина Андрејева, преноси ХРТ.

„Рединг је у допису Миљенићу захтијевала такође да се јасно одреди рок до којега ће те промјене бити уведене. Рок до којег се очекује одговор је 23. август. Сада све овиси о томе како ће Хрватска реаговати. Након што дође одговор, одлучиће се о даљњим корацима, изјавила је Андрејева.

Непосредно уочи прикључења ЕУ Хрватска је усвојила измјену закона о европском налогу за хапшење у дијелу којим се тај налог ограничава на кривична дјела почињена послије 7. августа 2002. године. Том промјеном Хратска је заштитила од изручења бившег високог функцонера југословенске тајне службе Јосипа Перковића кога Њемачка потражује због умијешаности у убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића.

Перковић је осумњичен и да је учествовао у организовању још неких хрватских емиграната, а његов син Саша запослен је у кабинету предсједника Иве Јосиповића као савјетник за безбједност.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *