Вијести, Регион

БиХ немоћна пред стихијом- Беванда тражи помоћ

016943

На подручју Јабланице су се појавила нова пожаришта док ватрогасци и мјештни ишчекују помоћ из ваздуха од два канадера из Хрватске како би заштитили насеља у подножју планине Прења.

Најтежа ситуација је на подручјима Равно, Бијела, Драган село и Третишће, гђе се становници на све могуће начине боре како не би изгубили своје куће.

„Грађани су врло солидарни и помажу једни другима, на смјене дежурају и гасе пожаре. Али је то стјеновито подручје и стално се обрушавају ужарене стијене, тако да је приступ немогућ. Без помоћи из ваздуха немамо ништа. Пламен у боровим шумама досеже висину и до 30 метара. Надамо се да ће нам послати два канадера из Хрватске у помоћ, јер хеликоптер стално ради“, рекао је Ибрахим Чилић, координатор мјесних заједница Општине Јабланица.

„Имамо назнаке да ће данас два хрватска канадера гасити пожар“, каж помоћник начелника за Цивилну заштиту општине Јабланица Омер Незирић. Појаснио је да су током ноћи ватрогасци одбранили објекте у селу Третишће у подножју планине Прењ. Јутрос су се појавили нови пожари у другом дијелу општине. Гори ниско раслиње и шума уз путну комуникацију према Мостару, на локацији Прењска врата, додао је Незирић.

Предсједавајући Вијећа министара БиХ Вјекослав Беванда одржао је синоћ телефонску седницу на којој је донесена једногласна одлука да се затражи међународна помоћ.

Међународна помоћ ће бити затражена путем Мониторинг центра Европске уније у Бриселу, а највјероватније ће бити упућена из Хрватске.

На подручју Општине Јабланица донесена је одлука о проглашењу природне несреће, јер се ватрена стихија приближила стамбеним објектима удаљена свега неколико стотина метара.

Пожар у Општини Јабланица активан је последња три дана, а са ватреном стихијом суочавају се ватрогасци и локално становништво, уз помоћ једног хеликоптера Оружаних снага БиХ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *