Вијести, Регион

Kвар на Николићевом авиону, отказана посета Ватикану

БЕОГРАД – Авион којим је председник Србије Томислав Николић јутрос полетео за Ватикан, принудно се вратио на београдски аеродром због квара на једном мотору, а посета Светој столици је отказана, сазнаје Танјуг.

Саветница председника Србије Станислава Пак потврдила је Танјугу да је посета „отказана до даљњег, док се не утврде термини за нову посету“.
„Надамо се да ће то бити ускоро“, рекла је Пак.

Квар се догодио на мотору владиног фалкона.

То је последњи у низу инцидената са том владином летилицом.

Због разних кварова на авиону, „фалкон“, који је произведен 1981. године, као и на другом владином авиону „лир џету“, 1991. произведеном, српски званичници су у више наврата имали проблема.

Због квара на „фалкону“, у децембру 2012. године тадасњи премијер Ивица Дачић није на време полетео са аредорома „Никола Тесла“ на Кипар.

Квар је установљен тек када су премијер и делегација ушли у авион, па се чекала набавка новог дела, саопштили су тада надлежни.

Проблеми са владиним „фалконом“ забележени су и 19. новембра у Уједињеним Арпаским Емиратима, а први потпредседник владе Александар Вучић се вратио у земљу авионом шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана.

Авион се покварио по доласка у УАЕ, а како је Танјугу тада речено у кабинету вицепремијера, члановима српске делегације пилот је рекао да постоји проблем са електроником летелице, као и да је највероватније у питању квар аутопилота.

Са истим авионом пет месеци раније имао је проблеме и ондашњи премијер Мирко Цветковић, који због квара летелице није отишао у Брисел на састанак министара економије и финансија ЕУ.

Проблем на владином авиону догодио се и 2. децембра 2010. када је Цветковић полетео у службену посету Бугарској, да би се вратио након што је пилот детектовао недозвољене потресе на летелици.

Нешто раније, у новембру те године, још један инцидент са „лир џетом“ догодио се приликом Цветковићеве посете Прагу, када је због проблема са уређајима за слетање по магли делегација морала да слети у Карлове Вари.

Августа 2010. године приликом одласка министра одбране Драгана Шутановца у Багдад, уочи полетања уочен је квар на мотору „фалкона“, а пошто је квар отклоњен делегација је отпутовала у Багдад.

У марту 2011. министар спољних послова Вук Јеремић каснио је у повратку из Париза више од три сата, јер је пилот на писти уочио квар који су механичари потом отклонили.

Према раније саопштеним подацима авио-службе Владе Србије „лир џет 31а“ произведен је 1991, а „фалкон 50“ 1981. године.

Николић је иначе, требало да борави у једнодневној званичној посети Ватикану и да се састане са папом фрањом и са државним секретаром Свете Столице, кардиналом Пјетром Паролином, као и да разговара са секретаром Свете Столице за односе са државама надбискупом Полом Галагером и шефом Одсека за Западни Балкан, монсињором Хенриком Јакодзинским.

Николић, који је уочи посете Ватикану разговарао са патријархом Иринејем, рекао је да ће папи фрањи пренети и поједине ставове Српске православне цркве, који су од заједничког интереса.

Председник Србиjе Tомислав Николић / фото Танјуг, С. Радовановић/архива

Председник Србиjе Tомислав Николић / фото Танјуг, С. Радовановић/архива

Најава званичне посете председника Николића Ватикану стигла је као потврда оцена да су односи Свете столице и Србије последњих година добри, без отворених питања и да се крећу узлазном линијом.

Ватикан није признао независност Косова.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *