Вијести, Регион

Кирби главни у Београду: Вучићевој влади поручио да засад заборави имовину на КиМ

СЕРТИЋ МУЦАО НЕШТО У СТИЛУ: „АКО ЖЕЛИМО ДА БУДЕМО ДЕО ПРОГРЕСИВНОГ СВЕТА…“

  • Мајкл КИРБИ предочио Александру Вучићу и његовој влади да Србија има важнијих ствари од „питања имовине на Косову“ (ЧИТАЈ: да се случајно не усуди да то питање у Бриселу покреће!). Па – упитан која су то важнија питања – ИЗДИКТИРАО: „правосуђе, формирање заједнице српских општина, одређивање позивног броја, осигурање и друга“
  • Да неко не би имао илузија да он нешто чини на своју руку, Кирби подсетио да је Вучић разговарао у Минхену са потпредседником САД Џозефом Бајденом и другим званичницима САД и да су ти разговори „били од велике користи“
  • ФАКТИ: Ево, ово је право лице и права цена америчких „евроинтеграција“. Они диктирају и шта, и како, и када, а још имају право да говоре да је то најбоље за Србију, да они знају боље и од Вучића шта је добро за Србију. И  још то саопштавају са амбасадорског нивоа!

        АМБАСАДОР САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је да је оптимиста по питању данашњег наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу истакавши да за Србију има тренутно важнијих питања од имовине на Косову и да би приоритет требало да буде спровођење онога што је договорено у априлу 2013.

        Министар привреде Жељко Сертић, међутим, сматра да је питање имовине једно од темељних питања, те да Влада Србије неће дозволити ниједан акт косовске владе који би могао тај принцип да наруши.

        Сертић је новинарима у Влади Србије казао да је потребно разговарати и да ти разговори јесу основа свих односа између Београда и Приштине, на политичком и пословном нивоу.

         „Ако желимо да будемо део прогресивног света, ако желимо да поштујемо међународне принципе и правила, онда је је власништво и питање имовине једно од темељних питања. У том смислу Влада Србије неће дозволити ниједан акт покрајинске Владе Косова који би могао тај принцип да наруши“, навео је он.

        Он је нагласио да питање имовине не може да буде решено унилатералним ставом било кога и на то Србија увек има начин да одговори, како по питању Трепче, тако и свих осталих пословних објеката и активности које се тичу северног и јужног дела Косова.

         „У томе делу ја очекујем да се то питање стави на сто чим буде било могуће“, додао је Сертић.

         „Свакако да ће питање имовине доћи на ред у неком тренутку, али мислим да је тренутно за Србију много важније, и за њен пут ка ЕУ, да заврши са оним питањима која су покренута у априлу 2013. и да се оно што је договорено спроведе“, рекао је Кирби.

        Упитан која су то важнија питања, амерички дипломата је рекао да пре свега мисли на питања правосуђа, формирање заједнице српских општина, одређивање позивног броја и осигурање и друга.

        Кирби је казао да је уочи данашњег наставка дијалога у Бриселу одржано више састанака у циљу припрема за тај први сусрет после дужег времена с обзиром на то да су, како је казао, у међувремену формиране нове владе у Србији и на Косову.

         „Сада је прави тренутак да се седне за сто и поново преговара“, рекао је.

        Управо синоћ је каже добио мејл о томе колико је већ напретка остварено.

         „Али сви знате да је тај последњи корак и најтежи корак“, рекао је Кирби који сматра да ће дијалог зависити од спремности преговарачких тимова Србије и Косова да иду напред.

        Верује, додао је, да постоји добра воља, али да је „проблем увек у малим ситним детаљима“.

        Он сматра и да је главно питање је да ли може доћи до конкретног и плодног разговора на релацији комесарка за спољну политику и придруживање ЕУ Федерика Могерини и српски премијер Александар Вучић, те да се ту, како је рекао, пре свега, ради о изградњи односа.

Mаjкл Kирби

Mаjкл Kирби

Кирби је подсетио да је Вучић од ранијег састанка у дијалогу Београда и Приштине разговарао у Минхену са потпредседником САД Џозефом Бајденом и другим званичницима САД и да су ти разговори били од велике користи.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *