Вијести, Регион

Варуфакис: Евро је слаба кула од карата, ако буде извучена грчка карта – кула ће се срушити

„УПОЗОРАВАМ СВЕ КОЈИ ПОМИШЉАЈУ НА СТРАТЕШКУ АМПУТАЦИЈУ ГРЧКЕ – ДА ЈЕ ТО ОПАСНО”

  • Грчки министар финансија рекао италијанској телевизији RAI и ово: Ко ће бити следећи после нас? Португал? Шта ће се догодити када Италија открије да је немогуће да остане унутар `лудачке кошуље` мера штедње?
  • ОТКРИО: Италијански званичници, не могу да вам кажем из које велике институције, пришли су ми да ми кажу да нас подржавају, али да не могу да кажу истину, јер Италија такође ризикује банкрот и страхује од реакције Немачке
  • Заменик министра спољних послова Грчке Костас ИСИХОС: „Јасно је да ЕУ не може ширити санкције против Русије јер ће она одговорити контрамерама против Европске уније. То је крајње опасан пут. Налазимо се у економском рату и Грчка треба да има активну улогу у зближавању страна”

         УКОЛИКО Грчка буде присиљена да напусти еврозону, друге државе ће је неминовно следити и монетарни блок ће доживети колапс, изјавио је у Риму грчки министар финансија Јанис Варуфакис, што је наишло на оштре критике Италије.

         У интервјуу за италијанску државну ТВ мрежу РАИ, Варуфакис је рекао да проблеми грчког дуга морају бити решени у склопу одбацивања политике штедње за целу еврозону.

         „Евро је слаб, он је попут куле од карата, уколико извучете грчку карту, остале ће се срушити”, рекао је Варуфакис према италијанском транскрипту интервјуа који је објавила РАИ пре емитовања, пренео је Ројтерс.

         Еврозона се суочава са ризиком фрагментације уколико се не суочи са чињеницом да Грчка, и не само Грчка, није у стању да плати свој дуг према садашњим условима, рекао је Варуфакис.

         „Упозорио бих сваког ко разматра стратешку ампутацију Грчке из Европе, јер је то веома опасно”, рекао је грчки министар финансија.

         „Ко ће бити следећи после нас? Португал? Шта ће се догодити када Италија открије да је немогуће да остане унутар `лудачке кошуље` мера штедње?“, упитао је Варуфакис.

         Варуфакис и грчки премијер Алексис Ципрас наишли су на пријатељске речи, али не и на подршку за преиспитивање грчког дуга код својих италијанских колега током посете Риму прошле седмице.

         Варуфакис је, међутим, рекао да су ствари другачије иза сцене.

         „Италијански званичници, не могу да вам кажем из које велике институције, пришли су ми да ми кажу да нас подржавају, али да не могу да кажу истину, јер Италија такође ризикује банкрот и страхује од реакције Немачке”, рекао је Варуфакис.

         „Будимо реални, ситуација са италијанским дугом је неодржива”, казао је Варуфакис, што је наишло на оштар одговор италијанског министра економије Пјера Карла Падоана, који је на Твитеру написао да је италијански дуг „солидан и одржив”.

         Варуфакисове примедбе „нису на мест”, рекао је Падоан и додао да Италија ради на европском решењу за проблеме Грчке за шта је неопходно „узајамно поверење”.

         Варуфакис је, такође, рекао да ће његова влада предложити „њу ди”“ за Европу попут оног у САД тридесетих година прошлог века.

грчки министар финансија Јанис Варуфакис

грчки министар финансија Јанис Варуфакис

То ће укључити инвестиције Европске инвестиционе банке десет пута веће него сада, рекао је грчки министар.

Уколико Европа настави да следи контрапродуктивне мере штедње једини који ће имати користи су „они који мрзе европску демократију”, рекао је Варуфакис, наводећи као примере партије Златну зору у Грчкој, Национални Фронт у Француској и Странку за независност Уједињеног краљевства у Британији.

Први заменик шефа грчке дипломатије – Костас Исихос – вечерас је телевизији ERT Open рекао да је „веома опасан пут санкција против Русије којим иде ЕУ”

„Јасно је да ЕУ не може ширити санкције против Русије јер ће она одговорити контрамерама против Европске уније. То је крајње опасан пут. Налазимо се у економском рату и Грчка треба да има активну улогу у зближавању страна”.

Исихос је оценио да је украјинско руководство „талац евроатлантске логике”.

Нагласио је да је Атина посебно заинтересована за мир у Мариупољу у којем живи, како је рекао, око 100.000 људи грчког порекла.

Исихос је додао да званична Атина још не помишља да етничке Грке евакуише из Украјине.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *