Вијести, Регион

Караџићу се ипак суди за геноцид

Netherlands War Crimes Karadzic

Жалбено вијеће Хашког трибунала укинуло је ослобађајућу пресуду бившем предсједнику РС Радовану Караџићу по тачки 1. оптужнице која га терети за геноцид у 7 општина БиХ.Претресно вијеће трибунала прошле је године уважило Караџићев захтјев да се због недостатка доказа дио оптужнице одбаци.

У образложењу данашње пресуде Радовану Караџићу за тачку 1. оптужнице која га терети за геноцид почињен 1992. године у Братунцу,Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику, предсједавајући Жалбеног вијећа Хашког трибунала Теодорт Мерон рекао је да су уважена три од четири жалбена основа тужилаштва на прошлогодишњу ослобађајућу пресуду коју је изрекло Претресно вијеће. Тужилаштво има доказе који говоре о геноцидној намјери Караџића и његових сарадника која се испољавала као што је описано у тачки 1 оптужнице а односи се на убиства, нехумано поступање, наношење тешких тјелесних и менталних повреда, и присилно пресељење несрпског становноиштва, образложио је Мерон.

Радован Караџић је на основу правила 98 бис Правилника о поступку и доказима средином прошле године од Хашког трибунала затражио ослобађање по свих 11 тачака оптужнице након завршеног доказног поступка оптужбе.

Претресно вијеће донијело је пресуду којом је прихватило ослобађање само од прве тачке коју је данас Жалбено вијеће укинуло, вратило на снагу тачку 1. оптужнице и претресном вијећу вратило предмет на даље поступање.

ДОДИК: ХАШКИ СУД – ПОЛИТИЧКИ СУД

Предсједник Српске Милорад Додик сматра да одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да се Радовану Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ показује да је Трибунал политички суд, што су раније потврдили и неки његови чланови.

„Не треба ништа да изненађује од оних који имају политичке налоге за такве ствари“, рекао је Додик.

Предсједник РС је навео да оваква одлука Жалбеног вијећа говори о дигнитету хашког суда „који у једном процесу дио оптужнице одбаци, а у другом ту исту оптужбу врати“.

„Видјели смо разне нелогичности, као што су ослобађања након првостепене осуде од 25 година“, подсјетио је Додик и закључио да је илузорно било шта говорити о Хашком суду.

ЋУРГУЗ: ТРИБУНАЛ „ТРУЈЕ“ ОДНОСЕ У БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Пантелија Ћургуз, сматра да одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала да се Караџићу суди за геноцид у седам општина у БиХ, још једном потврђује да је Трибунал институција која је формирана у циљу да, како је рекао „трује“ односе у БиХ, а не да ради у функцији помирења и враћања повјерења међу народима.

Ћургуз је навео да је Хашки трибунал формиран да суди искључиво представницима српског народа који су учествовали у одбрани свог народа.

ДУКИЋ: ТРИБУНАЛ – ПОЛИТИЧКИ СУД КОЈИ РАДИ ЗА НОВАЦ

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић сматра да одлука хашког Жалбеног вијећа показује да Трибунал није суд правде и правичности, већ политички суд који ради за новац.

– Неки људи из арапских земаља покушавају да на било какав начин докажу наводни геноцид у општинама, како би српски народ био поново сатанизован и доведен у статус националне мањине у БиХ, рекао је Дукић.

МИТРОВИЋ: НЕМА ЕЛЕМЕНАТА ДА СЕ КАРАЏИЋУ СУДИ ЗА ГЕНОЦИД

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић оцијенио је да нема елемената да се Караџићу суди за геноцид, истичући да се ти догађаји не могу поредити са хрватском операцијом “Олуја”, када је почињено етничко чишћење Срба.

– Симптоматично је да је одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала донесена данас, на дан обиљежавања страдања Бошњака у Сребреници, јер се на тај начин настоје амортизовати догађаји из 11. јула 1995. године, рекао је Митровић.

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: ОДЛУКА ПОЛИТИЧКА И УСЛОВЉЕНА ДАНАШЊИМ ДАТУМОМ

Горан Петронијевић, шеф Правног тима некадашњег предсједника РС Радована Караџића, оцијенио је да одлука Жалбеног вијећа Хашког трибунала има политичку позадину и да је сигурно условљена важношћу данашњег датума за Бошњаке у БиХ.

Петронијевић је рекао да је затечен таквом одлуком, која нема везе ни са законом, ни са правдом, те додао да претпоставља да су на исход одлуке утицале политичке околности на међународној сцени.

– Одлука као што је ова може да буде донесена само због неких дешавања на међународној политичкој сцени и интереса. Морам да погледам образложење пресуде и да почнемо припремати одбрану и у овом делу, истакао је Петронијевић.

Он је констатовао да никако није случајно да је ова контроверзна одука донесена управо данас, када се обиљежава 18 година од страдања Бошњака у Сребреници.

– Уопште није случајно. Све одлуке које су донесене на штету Срба увек су донесене неким поводом или неким датумом, закључио је Петронијевић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *