Регион

Још једна економски тешка година

Брисел – Ни најаве завода за статистику три највеће економије еврозоне, Немачке, Француске и Италије, о опоравку зоне евра у 2013. години не могу да прикрију тенденцију на коју у свом извештају указује Европска комисија. Она најављује не само невеселе дане у ЕУ, већ и наставак све изразитијих подела унутар 27-чланог блока. Док јужна Европа пати од сиромаштва, земље на северу вуку економску добит.

У заједничком саопштењу за штампу немачког завода “Ифо”, француског ИНСЕЕ и италијанског “Истата” наводе се очекивања стагнације привреде еврозоне од нула одсто у првом кварталу ове године, али и благи опоравак од 0,2 одсто до јуна. Те агенције очекују да ће еврозони користити раст спољне тражње, због привредног раста земаља у развоју, као и нада у опоравак највеће економије у свету, америчке.

Оно што ова статистика не помиње, а односи се на појединачне доприносе унутар Уније, открива извештај Европске комисије, указујући на тренд интензивирања међусобних разлика у последњих пет година, од почетка кризе. У јужним чланицама реални приходи домаћинстава пали су за две трећине.

У Грчкој, тако, породице имају петину мање новца него пре три године, у Шпанији и на Кипру девет одсто мање. У исто време у скандинавским земљама, Немачкој, Француској, Пољској, чак и у време кризе, количина новца у џепу се повећала.

Подаци о незапослености још очигледније говоре о оштрим поделама севера и југа Европе. У новембру је укупан број незапослених износио 19 милиона, што је рекордна цифра икад забележена у еврозони.

Када се, међутим, “разгрне” и ова статистика на површину избија чињеница да је незапосленост, која је још пре пет година била готово изједначена у свим земљама Уније, сада на југу континента већа за чак осам процената. Док је у Грчкој и Шпанији више од четвртине незапослених, у Немачкој, Аустрији и Холандији тек сваки 10. испод 25 година нема посла.

Чак и најоптимистичније прогнозе говоре да би за сиромашни југ бољи дани могли да се назру тек 2015. године. Како ће до тада да функционише “подељена” Унија отворено је питање. Симптоматично је да тема изласка, и(ли) прекомпоновања ЕУ више не спада у ред табу тема.

Глас из Лондона

САД су јавно изразиле забринутост због планова Британије да преиспита своје односе са ЕУ. Помоћник државног секретара САД за Европу, Филип Гордон, изјавио је да се Вашингтон залаже за “снажан глас Британије” у Европи, у тренутку када се британски премијер Дејвид Камерон припрема да током јануара одржи говор у коме ће, према очекивањима, најавити референдум о чланству Британије у ЕУ.

(Д. Савић / Новости)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *