Регион

Музеј Војводине организује изложбу о масакру у Катинским шумама која ће разбеснети Москву

Нови Сад – Музеј Војводине уз подршку покрајинске владе организује изложбу о масакру у Катинским шумама која ће разбеснети Москву.

Сумануто је да земља која има толико користи од Русије, која има повлашћене односе с Русијом као ниједна друга држава, планира да провоцира исте те Русе, и то на веома осетљивој теми. Та изложба је антисрпски државни потез. Као кад би Аустријанци организовали антинемачку изложбу

Русија у Србији гради Јужни ток. Србија од Москве треба да добије 800 милиона евра кредита за железнице, Руси преговарају око куповине Сартида… Како би им захвалили на свему томе, Срби организују изложбу о злочину у Катинској шуми, где је Совјетски НКВД (претходник КГБ-а) убио 22.000 Пољака. Изложбу организује Музеј Војводине уз свесрдну подршку Владе Војводине.

Засад је све у тајности. О изложби се још увек не говори, само се шапуће. Међутим, “НС репортер” сазнаје да је отварање предвиђено за почетак пролећа. Према нашим сазнањима, припреме увелико трају, а цела изложба биће постављена уз помоћ државног врха Пољске и тамошњих институција. У Музеју Војводине, који је под ингеренцијом покрајинских власти, биће приказани сви детаљи, фотографије, документи…

Све у вези с догађајем у Катинској шуми. Такође, наш извор из Музеја Војводине наводи да ће планирана изложба бити изразито антируска. Према поузданим информацијама које смо добили од једног броја запослених у Влади Војводине и Музеју Војводине, који су инкорпорирани у реализацију пројекта, изложба је договорена приликом посете амбасадора Пољске у Србији Анџеја Јасиновског Влади Војводине.

Опасан спор с Русијом

Изложба је чиста провокација која Србији неће донети ништа добро, кажу саговорници “НС репортера”. Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је глупа одлука да се организује таква изложба јер не треба љутити онога ко вам помаже.

„То је прави циркус, чак и независно од приче о кредитима и изградњи Јужног тока. Проблематично је да Србија уз све драме и хипотеке сада улази у опасан спор с Русијом, државом која нам је главни адут у међународним односима. Довољно је само поменути руску подршку у Савету безбедности. Упуштамо се у деликатну и историјски осетљиву тематику из домена пољско-руских односа без икакве потребе. Док се с једне стране хвалимо односима с Русијом, с друге стране организујемо антируску изложбу! Све то је у најмању руку нетактично, наивно, трапаво и глупо, а у најгорем – то је свесно смишљена провокација „, каже Вукадиновић.

Он наводи да је таква одлука супротна интересима државе Србије и не верује да је у питању покрајинско контрирање Републици, другим речима, отворено супротстављање Пајтића републичкој власти чије је језгро коалиција СНС/СПС.

„То би било веома глупо јер ће и Покрајина имати корист од руског кредита. Углавном, изложба ће сигурно имати лоше последице, али неће пропасти раније склопљени пословни аранжмани. Само ће се погоршати односи. Иначе, Руси имају сумње и резерве према нама, а на пролеће те сумње могу бити само оснажене“, закључује Вукадиновић…

(Драган Стојановић / НС Репортер)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *