Регион

Извоз скоро четири пута већи од увоза

001901

Дрвопрерађивачки сектор РС остварио је у прошлој години извоз вриједан 302 милиона марака и за скоро четири пута је већи од увоза који је лани износио 79 милиона КМ, показују подаци Привредне коморе РС.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је дрвопрерада један од ријетких сектора у РС који остварује суфицит у спољнотрговинској размјени.

– Вриједност извезеног намјештаја износила је око 123 милиона, док је око 189 милиона извезено производа од дрвета. Сигурно је да су ово охрабрујући показатељи с обзиром на то да РС никада до сада није извезла више у овој области. Извоз је за 3,78 већи од увоза – нагласио је Шиник.

Он је истакао да су позитивни трендови настављени и у прва два мјесеца ове године када је дошло до пораста производње у односу на исти период прошле године, али је нагласио да ће се прави показатељи знати тек послије првог квартала.

– У преради дрвета у прва два мјесеца дошло је до раста од 59,1 одсто у односу на исти период лани, док производња намјештаја биљежи благи пад од 1,6 одсто – нагласио је Шиник.

Он је истакао да су видљиви позитивни помаци и у самим „Шумама РС“ са којима су дрвопрерађивачи у протеклој години имали много проблема.

– На то је сигурно утицао и ангажман Владе РС – рекао је Шиник.

Већински власник фирме „Дрвопродеџ“ Дарко Партало каже да су они посљедње три године имали константан раст производње и извоза. Он истиче да и поред тога ситуација није сјајна.

– Ако пласирамо на наше тржиште производе, велики проблем је наплата. Ми извозимо 85 одсто својих производа, а да бисмо извезли морамо да испунимо многе услове и да будемо конкурентни и са цијеном – нагласио је Партало.

Ова фирма тренутно запошљава 110 радника, а Партало истиче да планирају да запосле још седам до десет радника.

Директор предузећа „Нова дрвна индустрија Врбас“ Драгиша Калинић каже да су они у прошлој години повећали производњу за 40 одсто и да значајнијих проблема немају осим обезбјеђења повољних услова финансирања производње.

– Тренутно примамо 50 радника са средњом и пет са високом стручном спремом – нагласио је Калинић и додао да је и сарадња са „Шумама РС“ побољшана и да више нема неких посебних проблема.

Вршилац дужности директора „Шума РС“ Јаков Галић рекао је да се сарадња са дрвопрерађивачима у Српској побољшала.

– Не постоје никакви проблеми за дрвопрерађивачима. Они редовно добијају робу која је предвиђена уговором – рекао је Галић.

Плате

Лазо Шиник је истакао да су плате у овом сектору скромне, с обзиром на то да се ради о дјелатности која је радно интензивна, а ниско акумулативна.

– Плате у прерађивачкој индустрији износе око 70 одсто од просјечне плате у РС – нагласио је Шиник.

Коментариши чланак

Коментара