Свијет

Три нове нуклеарне подморнице у руској флоти

Podlodka_468
Подводне снаге Ратне морнарице Русије, које данас у свом борбеном саставу имају око 60 подморница различите намене, у 2012. су добили три најмодерније подморнице четврте генерације на нуклеарни погон: две стратешке подморнице класе „Бореј“ (пројекат 955) – „Јуриј Долгоруки“ и „Александар Невски“, и једну вишенаменску класе „Јасен“ (пројекат 885) – „Северодвинск“.

Према подацима Центра за светску трговину оружјем, у свету има 450 подморница различитих класа, а од тога је 60 руских.

„Међу тих 60 подморница има десетак стратешких нуклеарних, преко 30 вишенаменских нуклеарних, а остале су дизелске за специјалне намене“, рекао је високи представник главног штаба Ратне морнарице Руске Федерације.

По његовим речима, језгро групације морских стратешких нуклеарних снага данас чине подморнице пројеката 667 БДРМ и 667 БДР (по класификацији НАТО-а то су „Делта-IV“ и „Делта-III“). Оне су у саставу Северне (БДРМ) и Тихоокеанске флоте (БДР). „И даље су у функцији највећи нуклеарни подводни ракетоносци на свету, из пројекта 941 ‘Ајкула’ (по класификацији НАТО-а – ‘Тајфун’)“, рекао је адмирал.

Број и примена подморница за специјалне намене је најстроже чувана државна и војна тајна. Познато је само да је 2007. године у борбени састав Северне флоте ушла огледна подморница Б-90 „Саров“ из пројекта 20120, намењена за испробавање нових модела наоружања и војне технике. Према неким подацима, направљена је од легура титана.

Од четири руске флоте само Северна и Тихоокеанска у свом саставу имају нуклеарне подморнице и тако ће за сада и остати.

Све нове подморнице на нуклеарни погон ући ће у борбени састав управо тих двеју флота. Тихоокеанска флота ће прва добити нове „Бореје“.

Према изјави команданта, контраадмирала Александра Федотенкова, црноморска флота ће до 2017. године добити шест подморница из пројекта 636 (усавршени пројекат 877) које се већ праве на Адмиралитетском бродоградилишту у Санкт Петербургу. Ове подморнице ће чинити језгро будуће комплетне подморничке бригаде Црноморске флоте. До тада ће у борбеном саставу флоте остати једина преостала подморница „Алроса“ из пројекта 877.

Коментариши чланак

Коментара