Регион

Форбсова листа- хрватски богаташи све богатији

020300

Власник Агрокора Ивица Тодорић суверени је лидер на Форбсовој листи најмоћијих Хрвата – прошле године је своје богатство увећао за 700 милиона куна, на укупно 4,4 милијарде куна (577, 7 милиона евра).

Форбсова овогодишња листа хрватских богаташа састоји се од 50 предузетника који заједно располажу богатством од 12,84 милијарде куна (1,68 милијарди евра).

У односу на прошлу годину, богатији су за 1,27 милијарди куна, из чега се може закључити да продужена криза најбогатијима ове године није донијела губитке, преноси хрватски Тпортал.

Богатство, које хрватски Форбс прати према вриједности акција на Загребачкој берзи, највише су повећала десеторица предводника листе, из којих треба изузети француску породицу Бесниер, који су власници млијечне индустрије Дукат, чије се хрватско богатство смањило.

Нови богаташ међу првих десет на Форбсовој овогодишњој листи, и то на десетом месту, јесте Марко Пипунић, власник фирме Жито Осијек.

Иако је врх остао непромијењен, на друго мјесто љествице богаташа на којој су четири милијардера, с прошлогодишњег трећег мјеста, успела се чилеанска породица Лукшић, дјелимично хрватског поријекла, са својим туристичким бизнисом, Плавом лагуном у Поречу и Јадранским луксузним хотелима у Дубровнику.

Треће мјесто држи Емил Тедесћи, већински власник Атлантик групе, са 1,1 милијарду куна (267 милиона куна више него лани).

Међу првих пет још су власници Лакталиса, породица Бесниер. Нјихов хрватски бизнис вреди једну милијарду куна. Слиједи Анте Влаховић, највећ појединачни акционар Адрис групе, са 661 милион куна.

Коментариши чланак

Коментара