Вијести, Регион

ИФИМЕС:Тражи се нови бошњачки лидер у БиХ

013309

Босна и Херцеговина се у последњем периоду суочава са озбиљном политичком кризом али и са кризом у дјеловању државног апарата, а најслабије карике су безбједносне структуре и Тужилаштво што најбоје илуструју недавна политички мотивисана хапшења, тврди се у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане.

Институције попут Агенције за истраге и заштиту, Тужилаштво и безбједносни апарат дјелују, како се наводи, самоиницијативно, политички мотивисано и незаконито.

“Те институције су у последње вријеме измакле цивилном надзору и злоупотребљавају се за политичке и друге обрачуне са неподобним појединцима посебно из противничких политичких странака и/или опција”, наводи ИФИМЕС.

Аналитичари упозоравају, да су недавна хапшења била у функцији извршења тектонских промјена на политичкој сцени са намјером инсталирања новог лидера Бошњака у Босни и Херцеговини.

“Предсједник Социјалдемократске партије Златко Лагумџија је уласком у коалицију са Фахрудином Радончићем и Савезом за бољу будућност дефинитивно изгубио сваку шансу да у будућности представља важан фактор на босанској и бошњачкој политичкој сцени“, наводи се у анализи достављеној медијима.

С друге стране, „најновији покушај Радончића да у политички загрљај узме Сулејмана Тихића, предсједника Странке демократске акције представља покушај елиминације и последњег озбиљнијег претендента на мјесто бошњачког лидера у БиХ”, додаје ИФИМЕС.

Указује се и да би улазак СДА у коалицију са СББ представљало “политичко самоубиство” те странке и њеног предсједника Сулејмана Тихића.

“Тако би Радончић (п)остао водећи политички лидер Бошњака у БиХ, а на чело Бошњака дошао етнички Албанац из Црне Горе”, истиче ИФИМЕС који наводи са су недавно предсједник Републике Српске Милорад Додик и лидер ХДЗ-а Драган Човић јавно потврдили постојање тог плана и без икаквог устручавања обзнанили јавности, да је у току тражење (наметање) новог лидера међу Бошњацима, који би „заједно са њима учествовао у подјели државе БиХ“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *