Вијести, Регион

Међународна кризна група: ОХР одавно дио проблема

000784

Ако се ОХР посматра као дио механизма наметања конкретних рјешења, јасно је да је ова институција већ одавно постала озбиљан дио проблема, изјавио је аналитичар Међународне кризне групе Срећко Латал.

Чак и она рјешења која, је ОХР наметао у протеклим годинама, временом су још више компликовала ситуацију, а као примјер Латал је навео политичку ситуацију у Федерацији БиХ, те наметање Статута града Мостара.

„Након уплитања у формирање власти у ФБиХ 2011. године ОХР је изгубио легитимитет код међународне заједнице. Ипак, САД, Турска и још неке друге земље нису спремне да подрже потпуно затварање ОХР-а у ситуацији када се у БиХ криза константно продубљује“, рекао је Латал за сарајевску штампу.

Латал је истакао да истраживања Међународне кризне групе рађена у протеклих десетак година показују да већина грађана БиХ, без обзира на етничку, националну, вјерску или политичку припадност, нису заинтересовани за даље тензије и сукобе.

„БиХ је ефективно етнички подијељена земља, гдје толико често више не долази до неке веће интеракције између различитих етничких група. Све ово значи да је могућност избијања нових сукоба заиста мала“, рекао је Латал и додао да је већина тих истраживања показала да један дио, прије свега бошњачке популације, не би мирно прихватио цијепање БиХ.

Разлог за слаб успјех досадашњих социјалних протеста у БиХ Латал види у томе што се у њих нису укључивали незапослени, мали пољопривредници и људи из руралних средина, те у томе што су већину скупова водили они који су већ у повлаштеном положају, односно на разним буџетима и желе да задрже тај статус.

Латал је потврдио да Међународна кризна група планира да до краја године објави извјештај о БиХ и да се повуче са Балкана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *