Регион

Гас поскупљује 9,3 одсто

Београд — Агенција за енергетику Србије (АЕРС) саопштила да ће од 1. фебруара гас за домаћинства које снабдева Србијагас поскупети у просеку 9,3 одсто.

Тако да ће цена бити 41,32 динара по кубном метру.

Како се наводи у саопштењу, за остале купце које снабдева Србијагас цене гаса биће повећане од 15. јануара.

Просечно повећање цена за све купце прикључене на дистрибутивни систем Србијагаса је 9,9 процената и гас ће их коштати 39,13 динара по кубном метру.

Наводи се и да је просечна цена по којој јавни снабдевачи могу од Србијагаса набавити природни гас повећана за 10,38 процената, на 36,7 динара по кубном метру, са трошковима транспорта.

Ни са том ценом не покривају се у целини садашњи трошкови увоза гаса, оценила је Агенција за енергетику.

АЕРС је 31. децембра 2012. године дао сагласност на одлуку Управног одбора ЈП Србијагас о ценама природног гаса за јавно снабдевање.

Агенција је проверавала оправданост тог захтева на основу документације и података које јој је Србијагас доставио током децембра 2012.

Услови за промену цена за јавно снабдевање стекли су се тиме што је Србијагас добио лиценцу за ту делатност и након што је Влада Србије одредила то јавно предузеће за привременог снабдевача гасом јавних снабдевача и услове под којим ће их снабдевати.

Агенција ће моћи да да сагласност на нове цене за јавно снабдевање купаца прикључених на остала 34 дистрибутивна система, када и они добију лиценце за јавно снабдевање.

Купци прикључени на транспортни систем немају више право на регулисане цене и снабдевају се по тржишним ценама од снабдевача кога сами изаберу, наводи се у саопштењу.

Србијагас није од Агенције тражио промену цена приступа транспортном и дистрибутивном систему (такозваних мрежарина), тако да ће се и даље примењивати цене ових услуга утврдјене 2011. године, иако су оне ниже од стварних оправданих трошкова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *