Вијести, Регион

Федерација БиХ: „Удружења” преводе Србе у ислам

Стални притисци и угроженост су разлози преласка православаца на исламску веру у Федерацији БиХ. Председник удружења „Пут у рај“ тврди да они само промовишу веру. Застрашивања све јача.

Саша Жунић (десно) прихватио муслиманску веру

Саша Жунић (десно) прихватио муслиманску веру

Притисци и позиви преосталом малом броју Срба у Зеничко-добојском конатону да пређу у ислам дају резултате, па промена вере Саше Жунића у Зеници у петак, није и неће бити усамљен случај, каже за „Новости“ Џевад Галијашевић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

Наш суграђанин Саша Жунић, Србин, пронашао је свој живот у исламу и изразио жељу да јавно обзнани своју одлуку. Данас смо успели и богатији смо за још једног припадника ислама, ово није само честитка Саши него је ово честитка и свим муслиманима, а поготову оним момцима који су радили са Сашом како би му указали на истину“, објављено је на интернет-порталу „Балканџије“.

Главни промотер тих активности је организација „Пут у рај“, настала од раније расформиране „Интерактиве“, која се реорганизовала у удружење, пошто су је Американци ставили на листу терористичких организација.

Председник удружење „Пут у рај“ Данијел Карабеговић је тврдио да се не ради „о наговарању преласка хришћана, већ да они само промовишу исламску веру“.

Поред њих, каже Џевад Галијашевић, делују и неке прикривене НВО – „СУННИ Легион“ и ИХХ.

За све учесталију појаву преобраћења вере у ФБиХ каже да „активности радикалних исламских организација прати и медијска кампања, дозирана дезинформацијама“.

Позиве на јавне трибине добијали су и православни и католички свештеници у Маглају, Далибор Ђекић и жупник Јаков Филиповић, па су реаговали и СПЦ и католички врх.

Без обзира на позадину, јавно публиковање промене вере у ФБиХ, додатно је забринуло малобројне Србе у БиХ, посебно у Зеничко-добојском кантону.

Молимо вас да нам помогнете да се иселимо, јер смо забринути за своје породице због муслиманских екстремиста који постају све агресивнији. На перфидан начин позивају нас на трибине, деле летке и на друге начине застрашују својим порукама“, пише у писму из Маглаја достављеном „Новостима“.

Један од потписника писма, Вјекослав Лазић, после притисака којима је био изложен, напустио је стан у центру Маглаја и живи као подстанар у Добоју. Иако су били трећина предратних становника, Срби повратници у маглајску општину под сталним су притиском.

– Стан ми је без стакала на прозорима, бојлера и каде, али десет година нисам добио донацију – каже за „Новости“ Вјекослав Лазић.

Од повратка у Маглај говорили су му да је „агресор, зликовац, србочетник, ратни злочинац“. У Центру за социјални рад директорка Фатима Чичеклић му је рекла „да Срби као нација у БиХ не постоје, већ да је он Босанац православац и да они који живе у Србији нису Срби већ Србијанци“.

АНИТА ПОСТАЛА ФАТИМА

После вести да је Сашу Жунића имам Захид еф. Маглић превео у ислам, медији ФБиХ као свеже примере наводе да је 27. децембра прошле године у месџиду Исламске заједнице Нови Сад, пред имамом Мухамедом Зиљкићем, Анита Петковић примила ислам. Сада се зове Фатима, пореклом је из Ниша, и једанаеста је особа која је примила ислам у Новом Саду пред имамом Зиљкићем, тврди се на сајту Асоцијације за културу, образовање и спорт, која је промотер и преласка Србина Саше Жунића у ислам. Цео ритуал је постављен и на „Јутјубу“. Организација из Зенице је везана за више НВО у БиХ сличне оријентације, а и члан је Федерације исламских организација Европе из Брисела.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *