Вијести, Мишљења, Регион

Драгољуб Р. Живојиновић: Сарајево губи подршку за ревизију историје

Многи француски историчари, који су првобитно учествовали у организацији сарајевског скупа о Првом светском рату, дигли су руке од тога и повукли се, јер Срби у томе не учествују.

Рекао је то у интервјуу „Гласу Српске“ српски историчар, редовни члан Српске академије наука и уметности (САНУ) и предсједник Организационог одбора међународног научног скупа „Срби и Први светски рат“ Драгољуб Р. Живојиновић.

Драгољуб Р. Живојиновић

Драгољуб Р. Живојиновић

– Тај посао, по диктату из Берлина, сада су преузели Аустријанци, који воде главни посао, јер су им Немци рекли да је све на њима, зато што су некада били господари у БиХ. Међутим, сви покушаји ревизије историје, чији смо сведоци били до сада, остали су прилично без успеха – истакао је Живојиновић.

* ГЛАС: САНУ ће идуће године бити организатор међународног скупа о Првом свјетском рату на којем ће се настојати научно и чињенично дати одговор на покушај ревизије и фалсификовања историје. Докле се стигло са припремама и како испунити тај задатак?

ЖИВОЈИНОВИЋ: План који смо зацртали, а који укључује присуство 40-ак учесника на скупу „Срби и Први светски рат“, је испуњен. Пола учесника ће бити странци, а пола домаћи. Скуп ће бити организован у САНУ, а у Организационом одбору све заједно планирамо са представницима Академије наука и умјетности Републике Српске и Матице Српске из Новог Сада. Они ће бити и чланови различитих почасних тема о којима ће се дискутовати.

* ГЛАС: Колико је значајно да АНУРС и САНУ заједнички учествују у организацији овог скупа?

ЖИВОЈИНОВИЋ: Разговарао сам са председником АНУРС-а, оставио сам њему на вољу да организује активности са стране Академије из Републике Српске. За сада имамо двојицу учесника на скупу, а који су из РС. То су доктор Никола Поповић, који се већ пријавио за учешће и један учесник са Пала који је најавио долазак.

* ГЛАС: Европски историчари годинама уназад промовишу тезу да одговорност за Први свјетски рат носе Србија и Русија. Зашто се тек сада о овоме активније говори и како спријечити ревизију историје?

ЖИВОЈИНОВИЋ: То се говорило одмах након што се завршио Први светски рат. Немци су почели да пишу захтеве да се мировни уговори ревидирају. У томе су им се придружили Аустријанци, Мађари и остали, сви практично поражени. Међутим, сви покушаји ревизије остали су прилично без успеха, јер је и у Немачкој било отпора таквој ревизији. Штавише, Хајнц Фишер и његови ђаци су отишли корак даље. Они су утврђивали немачку одговорност за рат. Према томе, тај процес није никаква новост, он се понавља. Сада је добра прилика, поводом стогодишњице почетка Првог светског рата, да се одговорност расподели на више народа и нација, односно држава, да не испадне само да је и даље Немачка главни кривац. Тако та идеја потиче из Европе, и због тога учествује и Европска унија, а цео концепт гура немачка канцеларка Ангела Меркел, која је помогла и да се додели новац за скуп који се планира организовати у Сарајеву. Међутим, захтев је био да то раде Срби, Бошњаци и Хрвати заједно, а с обзиром на то да ту није било могуће направити договор, одустало се од тога и многи француски историчари, који су у томе првобитно учествовали, дигли су руке и повукли се, јер Срби не учествују. Тај посао, по диктату из Берлина, сада су преузели Аустријанци, који воде главни посао, јер су им Немци рекли да је на њима све, зато што су некада били господари у БиХ. Видимо да поједини историчари, посебно из Енглеске, дају врло бомбастичне изјаве. Неке од тих историчара видећемо у Београду и с њима ћемо да поразговарамо и да се искритикујемо, да им покажемо да нису у праву, односно да њихове изјаве немају везе са стварношћу.

* ГЛАС: Поред Њемачке, коме је још у интересу прекрајање историје и хоће ли бити тешко доказати да се намјерно заборављају факта и да се историја фалсификује у складу са актуелним односном снага великих сила?

ЖИВОЈИНОВИЋ: Прекрајање историје је у интересу свима онима који су поражени у Првом светском рату, прије свега Немачкој, па Аустрији, Мађарима, Бугарима, они су главни носиоци ревизије. Неће бити тешко доказати њихове намере, ми ћемо о томе говорити, имамо пуно реферата о њиховом понашању, њиховој политици. Поред тога, спрема се једна велика серија емисија које ће се емитовати на телевизији, где ће се разговарати о свим питањима која се тичу политике великих сила, Србије, организација које су деловале на овим просторима, „Младе Босне“, „Црне руке“, „Народне одбране“ и других. Да се види њихов део у свему томе, да се становништву приближи до које мере су велике силе биле уплетене у дешавања на овим просторима, шта су желеле. Говориће се и о великим српским победама 1914. године, па о трагичној 1915. години и свим осталим збивањима у вези са Првим светским ратом.

* ГЛАС: Пројектом „Сарајево срце Европе“, у којем не учествује РС, Гаврило Принцип се покушава приказати као терориста. Како гледате на то?

ЖИВОЈИНОВИЋ: То је тачно. Ми смо већ Кристофера Кларка, професора модерне европске историје са Кембриџа, присилили да одустане од термина да је Принцип терориста. Али имамо сада историчарку са Универзитета Оксфорд Маргарет Макмилан која је врло упорна и тврда у том ставу. Али, и Макмилан ће доћи у Београд и покушаћемо с њом да разговарамо и да јој кажемо да се такви термини не употребљавају и да се нешто, што се дешавало раније у Европи, уопште не може на тај начин поредити. Организацију „Млада Босна“ прво ћемо представити на телевизији, зваћемо људе који се баве том темом, да објасне народу ко су припадници „Младе Босне“, шта су били њихови циљеви.

* ГЛАС: Уз сарајевски скуп о Првом свјетском рату покушава се обиљежити и „болно сјећање на опсаду Сарајева прије двадесет година“. Могу ли се ова два догађаја повезивати и заснивати на истим претпоставкама?

ЖИВОЈИНОВИЋ: То нема никакве везе, то су различити догађаји, различите околности, различити људи. То је неупоредиво. Ако се упоређују неке ствари, а партнери су сасвим с левих, десних или не знам којих страна, онда то једноставно не пије воду. Ми намеравамо да објавимо зборнике радова, на српском и енглеском језику, који ће бити дељени библиотекама широм света. Намеравамо и да довршимо објављивање докумената о спољној политици Краљевине Србије од 1903. до 1914. године. То ће бити највећи доприноси скупа из Београда.

Хрватска

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутну ситуацију на Балкану? Хрватска је постала члан ЕУ, Црна Гора напредује у интеграцијама, Србија у преговорима, а БиХ стагнира. Шта је према Вама извјесно да се деси у скоријој будућности?

ЖИВОЈИНОВИЋ: Хрватска је остварила свој циљ, ушла у Европску унију и одмах показала своје право лице и шта мисли да ради са Србијом и српским остацима у Хрватској. Ствар је врло јасна, она је свој циљ постигла, сада има заштиту и не може јој нико ништа. Хрвати су нација која није иживела своју прошлост и историју и у том светлу гледам и на величање фашизма које је присутно последњих дана. Баласт Србије је и даље Косово, које не може лако да се реши, докле ће Црна Гора да стигне тек ће да се види, а БиХ је далеко од било каквих разговора о европским интеграцијама.

Извор: Глас Српске/Свјетлана Тадић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *