Вијести, Регион

Доналд Tуск: Ако Грчка напусти еврозону – биће то наjдраматичиjе поглавље у историjи EУ

ЦИПРАС: ДОГОВОРИЋЕМО СЕ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ, ДО САМИТА ЕУ, ИЛИ – НА САМИТУ ЕУ

  • Грчки премијер нагласио да ће се Атина на дводневном самиту који почиње у четвртак суочити са противницима из европских земаља у којима се пропагира штедња. Подвукао је да се те земље „играју са будућношћу Европе”

        ПРЕМИЈЕР Грчке Алексис Ципрас изјавио је данас да ће проблем који његова земља има са недостатком финансијских средстава бити решен на самиту ЕУ ове недеље, упозоривши да његовим противницима који се залажу за строгу буџетску штедњу неће бити омогућено да угрозе постизање договора.

        „То питање ће се на политичком нивоу решавати до краја ове недеље, до самита или ако буде потребно на самом самиту”, рекао је Ципрас за грчки дневник Етнос, а пренела агенција Франс Прес.

        Додао је да ће се Атина на дводневном самиту који почиње у четвртак суочити са противницима из европских земаља у којима се пропрагира штедња и које се, како наводи, „играју са будућношћу Европе”.

        Ципрас, ипак, сматра да ће разумне политичке снаге спречити колапс преговора.

        Нова грчка влада није примила ни евро из програма међународне финансијске помоћи, ког су Атини одобрили ЕУ и Међународни монетарни фонд, будући да је још у преговорима са кредиторима о реформама које мора да спроведе у замену за нови кредитни споразум. 

        Грчка овог месеца треба да пронађе око шест милијарди евра за отплату доспелих потраживања на име обвезница као и зајма ММФ-а.

        Уз слабе пореске приходе, грчка влада разматра позајмљивање новца из државних пензионих фондова и фондова за пољопривредне субвенције да би могла да испуњава обавезе према кредиторима.

Aлексис Ципрас и Доналд Tуск

Aлексис Ципрас и Доналд Tуск

„Не ради се само о новцу и геополитичким претњама. Ради се о поносу, о емоцијама. Морамо да избегнемо све што може да понизи другу страну”, рекао је председник Европског савета Доналд Туск, упозоривши да би, уколико би Грчка напустила еврозону, то било најдраматичије поглавље у историји ЕУ.

Шпанија је данас појачала притисак на Грчку да испуни обећања која је дала европским партнерима и учини све да оконча дужничку кризу и остане у еврозони.

„Не желим да Грчка напусти еврозону. Не верујем да би то било добро за њу нити за остале Европљане. Желео бих да Грчка испоштује своје обавезе, као што то чинимо сви ми остали”, изјавио је премијер Шпаније Маријано Рахој.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *