Вијести, Регион

ДОДИК: Изетбеговић као функционер може у Српску само по одлуци Председништва БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА СУ СРБИМА У САРАЈЕВУ ОДУЗЕТИ СТАНОВИ, ИМОВИНА И ИСТОРИЈА

  • БиХ је држава на силу уз помоћ међународне заједнице. Никад нисмо били заједно ни у тузи, ни у весељу. Немамо заједничке празнике. Све то говори о данашњој БиХ која је држава на силу уз помоћ међународне заједнице, рекао је Милорад Додик у источном Сарајеву

         МИЛОРАД Додик, председник РС,у Источном Сарајеву је изјавио да су Срби из Сарајева отерани у последњем рату током распада бивше Југославије, те да су им у Сарајеву одузети станови, имовина и историја.

         Поручио је да различито интерпретирање историјских чињеница о Првом светском рату још једном показује да народи који овде живе нису били на истој страни, те да су још подељени и да различито мисле.

         „Никад нисмо били заједно ни у тузи, ни у весељу. Немамо заједничке празнике. Све то говори о данашњој БиХ која је држава на силу уз помоћ међународне заједнице”, рекао је Додик.

         Нагласио је да су Суд и Тужилаштво БиХ нелегитимне институције које је наметнуо високи представник у БиХ, те да те институције воде поступак против директора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Горана Зупца.

         Додао је да се у том случају ради о политичком прогону и да је то порука свима који покушавају да се боре за РС и за позицију српског народа у државним институцијама. Порука да одустану од те борбе јер могу завршити као оптужени, а касније и осуђени на „издајничком, непостојећем суду”.

         Према његовим речима, Зупца прогоне јер није прихватио да буде „пробосански настројен”.

         Додик се осврнуо на недавну посету председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића Републици Српској и подвукао да Изетбеговић тамо може доћи само уколико постоји одлука сва три члана Председништва БиХ о његовој посети.

         „Изетбеговић није представник РС или српског народа. Њега су бирали муслимани, због чега му је потребна одлука Председништва БиХ да би дошао у РС”, појаснио је Додик, истичући да Изетбеговић у РС може доћи као грађанин, а да као члан Председништва није добродошао.

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик

„Постоје у РС пробосанске снаге које желе да промовишу Бакира Изетбеговића у Источном Сарајеву и у Добоју и не знам ни ја где. И постоје просрпске снаге које се боре искључиво за РС, њену дејтонску позицију, јачање њене аутономије, све до тренутка када ћемо прогласити независност”, поручио је Додик.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *