Вијести, Регион

Ђукановић молио за пријем код Путина

milo-dukanovic-prst

Члан председништва ДФ – а Милан Кнежевић и саветник предсједника ДФ – а Душан Слијепчевић приликом своје посјете државним институцијама Руске федерације присуствовали су састанку са Игором Калбаховим, замеником директора политичког сектора за југоисточни Балкан у Министарству спољних послова Русије.

Тема састанка била је проналажење модела заједничке сарадње Русије са земљама југоисточне Европе.

Током разговора са представницима земаља југоисточне Европе господин Калабухов је изразио наду да ће иницијатива о југоисточној сарадњи наићи на пријем код балканских држава, без икакве жеље да Русија у том процесу има доминантну улогу.

У име делегације ДФ – а, која је подржала формирање југоисточне иницијативе, Милан Кнежевић је поставио питање представнику МИП – а какви конкретни облици сарадње се могу очекивати са Црном Гором имајући у виду наглашене црногорске дуализме који посебно долазе до изражаја када су у питању НАТО интеграције, Игор Калбахов је одговорио да Русија поздравља намјере Црне Горе на путу ка Европској унији, али да никако неће подржати НАТО интеграције.

Господин Калбахов је такође додао да би уласком Црне Горе у НАТО дошло до ревизије досадашњих односа који се тичу будућих директних инвестиција и других пројеката које Русија планира реализовати на Западном Балкану, а од којих би Црна Гора свакако могла имати корист.

У посјети Институту за стратешка истраживања од стране директора Института Леонида Решетникова саопштено је да су односи између Црне Горе и Русије на веома ниском нивоу због стремљења црногорске власти ка НАТО интеграцијама.

Том приликом је господин Решетников изјавио како би у уласком Црне Горе у НАТО ти односи били додатно погоршани, јер у случају неког оружаног сукоба Русије са било којом чланицом НАТО савеза, Црна Гора би постала легитимни војни циљ Русије.

Критикујући спољну политику Црне Горе и премијера Ђукановића, Леонид Решетников је изјавио да је Ђукановић током ове године молио за пријем у Кремљ, али да је добио негативан одговор.

Решетнкков је изјавио да је Ђукановић имао намјеру да превари црногорске грађане фотографишући се са Владимиром Путином како би представио да има подршку Русије, што није тачно. Тиме је и званично потврђено оно што је ионако било јавна тајна у Црној Гори, а то је да се односи између Црне Горе и Русије погоршавају.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *