Вијести, Регион

Јово Капичић: Нисам ја убијао четнике него КНОЈ

jovo-kapicic-crna-gora-draza-mihailovic-1328585176-1200991

Сумња се да пронађене кости и лични предмети припадају четницима који су, наводно, ликвидирани по наредби Капичића у фебруару 1947. године.

Некадашњи генерал Удбе Јово Капичић негирао је умешаност у смрт четника чији су остаци пре неколико дана пронађени у пећини Мандића на Сињајевини, тврдећи да је одговорност на Корпусу народне одбране Југославије (КНОЈ), преносе подгоричке Вијести.

Више државно тужилаштво покренуло је истрагу након што су нађени људски остаци у пећини Мандића на Сињајевини, а информацију је потврдила и Управа полиције. Према незваничним информацијама дневника, сумња се да пронађене кости и лични предмети припадају четницима који су, наводно, ликвидирани по наредби Капичића у фебруару 1947. године.

У том периоду настрадали су судија предратног војног суда, а током рата командант четничког покрета Миљан Мандић, Миладин Кнежевић, браћа Јанко, Драгутин и Миливоје Илинчић и Миливојева ћерка Миољка.

Капичић је потврдио да је био у фебруару те године на Сињајевини, али нагласио да нема ништа са смрћу четника, за шта је окривио КНОЈ.

”Дошао сам ујутру тамо да видим ко је убио наших пет војника и поподне се вратио да поднесем извјештај Влади Југославије….Ја сам тада био министар унутрашњих послова и нисам убијао људе по пећинама. Реците ми како може министар унутрашњих послова да убија људе… То је војска радила, КНОЈ, такозвани комадант Марко Катнић, он је био тамо”, тврди, између осталог, Капичић.

Годинама су потомци четника настрадалих у пећини Мандића тврдили да је за њихову смрт одговоран управо бивши генерал Удбе. Према незваничним информацијама, ускоро ће бити извршена ексхумација костију, које ће након тога бити послате у Форензички центар у Даниловграду на ДНК анализу.

“Следе активности по налогу тужиоца, међу којима је и обављање разговора са потомцима лица за која се сумња да се њихови остаци налазе у пећини”, наводи полиција.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *