Вијести, Регион

Будимир: Статут је порука Србима да се асимилирају или одселе

021852

Проглашењем Вуковара за град од посебног пијетета и званичним прогоном ћирилице, Србима у Хрватској послата је порука да се могу или потпуно асимилирати или напустити Хрватску, рекао је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Он је додао да је у непосредном контакту са Србима у Хрватској, конкретно у Грачацу у Лици видио да они живе у атмосфери неизвјесности и да су свјесни да је једини начин да остану у Хрватској, а да их нико не дира, да се „потпуно интегришу“, значи асимилирају.

Будимир је нагласио да је Вуковар само изговор за прогон Срба и наставак прљаве игре која траје годинама.

„Јер да није тако, због чега би неко јуче скинуо двојезичну плочу са зграде гдје се налази Савјет српске националне мањине у Винковцима. Просто не можемо да вјерујемо да се прљава игра Хрватске наставља и сада када је члан ЕУ“, рекао је Будимир.

Коментаришући изјаву хрватског предсједника Иве Јосиповића да је оправдано да се Вуковар сам, својим Статутом прогласи мјестом посебног пијетета, „али не у оним дијеловима у којима би то било у супротности са Уставним законом“, Будимир је констатовао да је ријеч о још једном вјештом маневру првог човјека Хрватске.

„Он би, као врстан правник, требао да зна да Уставни закон о националним мањинама има већу снагу од сваког статута. Ово је прљава игра и наставак приче која траје деценијама“, оцијенио је Будимир.

Он је поновио да Србе у Хрватској и из Хрватске највише погађа игнорантски однос српских институција према њима и указао да је то до посебног изражаја дошло баш у вријеме недавне посјете Јосиповића Београду, када представници избјегличких удружења нису ни дошли у ситуацију да разговарају са хрватским предсједником.

„Он се састао само са једним нашим представником, који је активан у политичком животу Србије и који је као такав био подобан за сусрет. Ми, који смо хтјели изаћи са конкретним проблемима, игнорисани смо, упркос свим ургенцијама“, рекао је Будимир.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *