Вијести, Свијет

Турска: Доживотне за шест новинара марксиста

030807

Суд у Истанбулу казнио шест новинара на доживотни затвор због припадности Марксистичко-лењинистичко-комунистичкој партији, која је у Турској на списку терористичких организација.

Међу осуђенима је и Фусун Ердоган, који има турско и холандско држављанство и директор је Радија Озгур, који емитује програм на курдском. Он је у затвору од 2006. године. Медији преносе да су осуђени и Зија Улусој, Барјам Намаз, Ариф Челеби, Ибрахим Чичек и Седат Шеноглу.

Ову пресуду осудили су Европска федерација новинара и ОЕБС. „Ова пресуда је срамота за турски правосудни систем и израз апсолутне моћи владе“, наводи ЕФЈ, и додаје, да она показује и да „режим не трпи никакву критику“.

Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић истиче да ће пресуде новинарима због посла којим се баве додатно погоршати слободу медија у Турској.

„Тероризам је транснационална пријетња и не смије се потцјењивати. Међутим, борба против тероризма не смије бити злоупотребљена за гушење провокативних или различитих гласова у друштву“, рекла је она.

ОЕБС наводи да су и медијске организације, укључујући Савез новинара Турске, осудиле одлуку суда.

„Закон о борби против тероризма се систематски употребљава да би ућуткао критике. Ти закони морају неодложно и темељно бити реформисани“, истакла је представница ОЕБС-а.

Према подацима Комитета за заштиту новинара, са сједиштем у САД, који сматра да је Турска водећа по затварању новинара, у затвору у тој земљи налази се 76 новинара, од којих је њих 61 искључиво због њиховог бављења новинарством.

АФП преноси да активисти тврде да се ситуација погоршала од вишедневних нереда због плана уклањања парка Гези и реконструкције Трга Таксим, који су прерасли у масовни протест против турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *