Вијести, Регион

Додик: Притисци Американаца непримјерени

028462
Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је да притисци Американаца на Републику Српску у намјери да направе унитарну и централизовану БиХ не престају, иако су сада бенигнији.

Додик је у интервјуу данашњој „Политици“ најновије критике замјеника помоћника државног секретара САД-а Филипа Рикера о питању књижења војне имовине, који је РС и Додика окривио за застој у приближавању БиХ НАТО-у, оцијенио као непримјерено понашање једног дипломате.

Напомињући да је војна имовина ријешена према Дејтонском споразуму и по уставу то питање никада није било у надлежности БиХ, већ ентитета, Додик је оцијенио да је концепт БиХ који су Американци заговарали дефинитивно у кризи.

Предсједник РС сматра да САД никада озбиљно нису ни хтјеле да спроведу слово Дејтона већ су одмах кренуле да га руше. То је један континуитет и увијек им на том путу сметају неке личности и неке партије, примијетио је Додик.

Он је додао да не вјерује у одрживост БиХ и то је, како каже проблем Рикера, подсјећајући да то није прво мијешање америчких дипломата у унутрашње ствари РС.

Додик је напоменуо да БиХ не може у НАТО без сагласности РС и да се због тога прозивају и он и РС. Напомињући да Срби и РС имају проблем са НАТО-ом који их је бомбардовао и бацао осиромашени уранијум и стао на страну једних у рату у БиХ, он је рекао да ће се народ РС на референдуму изјаснити о томе хоће ли у НАТО.

„Једино што функционише у БиХ је РС“, оцијенио је предсједник Српске прецизирајући да БиХ по Дејтону има девет, а да су јој међународни фактори „нагурали“ 83 надлежности. У органима БиХ ради 22.000 службеника, напоменуо је он, оцијенивши да је ријеч о „монструму који економски не може да се издржи“, уз подсјећање да је СФРЈ у моменту распада имала исто толико службеника.

„Ово је враг земља, овдје нема демократије, нема ничега. Ко се супротстави тим стварима он се криминализује у медијима“, закључио је Додик.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *