Вијести, Регион

Братунац: Служен парастос страдалим Србима у Хранчи

Bratunac-vojnicko-groblje

На градском гробљу у Братунцу служен је парастос поводом обиљежавања 21. године од страдања српских цивила које су убиле муслиманске оружане снаге у јулу 1992. године приликом напада на насеља Хранчу и Доње Магашиће.

Након напада на села Сасе, Загоне, Залазје и Биљача, припадници тзв. армије РБиХ током јула 1992. године уништиле су и села Хранчу и Доње Магашиће надомак Братунца. Гордани Стевановић убили су мајку.

„Било их је доста рањених, у суштини, све што је затечено живо и да хода је побијено. До правих криваца још нисмо стигли, мада се зна ко је“

И Милева Јокић којој су тог дана оца за посмртним остацима још трага:

„Имао је 60 година, чувао је овце када су наишли муслимани из сусједног села Бљечева, ухватили су га и одвели у затвор у Бљечеву. Касније је пребачен у Поточаре, гдје је нажалост убијен, звјерски је убијен“

У нападу на Хранчу рањена су 22 мјештана, село је спаљено. Припадници муслиманских снага су 25. јула 1992 године звјерски побили 7 цивила Хранче, пет дана раније убили су 8 мештана Магашића док су радили на њиви. Током љета 1992. уништили су 50 српских села у околини Сребренице и убили више стотина цивила.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *