Вијести, Свијет

Кинези производе 60 посто свјетског тржишта слика

031708

Кина је позната по својој масовној производњи свега и свачега, а у њој се налазе и фабрике какве нико не би очекивао. У Дафену, предграђу обалног града Шенжена, налази се највећа свјетска фабрика умјетности.

У области познатој као „село уља на платну“ хиљаде умјетника непрекидно репродукује чувена дјела за масовно тржиште. Умјетници производе неких 60 посто укупне свјетске количине слика, а многи од њих школовани су на кинеским умјетничким академијама, пише Чајна Дејли.

Суочени са готово немогућим преживљавањем од продаје властитих дјела, ови умјетници дневно производе десетке реплика чувених свјетских слика.

Цијене на wеб-страници dafenvillageonline.com, која директно продаје дјела купцима широм свијета, у просјеку су 60 долара, а у случају куповине веће количине могу се добити и по знатно нижим цијенама.

Ситуација у Дафену се полако мијења, будући да су непрекидни економски проблеми запада прилично ослабили куповну моћ њихових сталних муштерија. Раније су умјетници производили безбројне копије сликара попут Ван Гога, Монеа и Пикаса, док се данас прилагођавају купцима ближим дому.

Локални медији јављају како се извоз преполовио у првој половини прошле године, захваљујући паду куповне моћи купаца са запада.

Венг Југо (27), један од умјетника у Дафену, наводи како су готово све његове западне муштерије замијенили локални купци те се морао прилагодити локалним захтјевима.

„Постоји велика разлика у укусу. Рекао бих да људи са запада преферирају класичне слике, које су прилично тамне, док Кинези више воле јарке боје“, каже Југо.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *