Регион

Возила скупља а царина укинута?

Београд – Увођењем еколошке таксе од 12.000 динара по тони аутомобила и нултог техничког прегледа цена увезеног половњака расте уместо да појефтини.

Од првог дана ове године без плаћања царине моћи ће да се увозе путнички аутомобили из Европске уније. Царине су потпуно ослобођени путнички аутомобили са бензинским моторима запремине од 1.000 до 3.000 кубних сантиметара или са дизел мотором од 1.500 до 2.500 кубика. Изузеци су уведени на основу запремине и врсте погонског агрегата. Да разјаснимо, на возила са бензинским моторима до 999 кубних сантиметара и од 3001 кубик па навише и на возила са дизел моторима до 1.499 кубика и од 2.502 кубика па више, плаћа се и даље царина од 2,5 одсто на фактурисану вредност.

Аутомобили ових запремина моћи ће да се увезу без царине тек од 1. јануара 2014. године.

Иако још нема званичних тумачења, аутомобили, по свему судећи, неће бити у потпуности ослобођени трошкова увоза, пошто ће се на њихову вредност обрачунавати такса за царинску евиденцију, која износи један одсто од признате вредности и на све то општа стопа пореза у висини од 20 одсто на вредност возила на дан увоза. Ту треба додати и издатак од 50 до 150 евра који наплаћују шпедитери за отварање и израду царинске документације.

Борис Радак, са аутоплаца „Аутлет МБГ” подсећа на чињеницу да увезена возила са моторима еуро3 стандард, по још увек важећој уредби владе, морају да поседују „еур1 сертификат” о пореклу из Европске уније. То купцу из Србије обезбеђује продавац или царински орган из земље из које се извози. У противном, ако нема тај папир, онда он мора да се добије од Агенције за безбедност саобраћаја. Услуга кошта око 10.000 динара и чека се све док произвођач те марке и тог модела не одговори и потврди да је дотично возило произведено у ЕУ.

Мора да се зна да возила произведена у ЕУ до 2001. пролазе хомологацију и потврду да потпадају под стандард мотора еуро3. Од 2002. за млађа кола није потребна таква врста потврде, осим за увоз возила из Словеније старија од осам година.

На аутомобиле који преференцијално нису из Европске уније, као што су возила из САД, Далеког истока и са других страна царина и даље износи 12,5 одсто, а потребно је да Агенција утврди да ли одговарају стандарду еуро3.

Колико ови укинути царински намети могу да обрадују оне који желе да увезу половњак из Европе, толико најављена и одлагана такозвана еколошка такса мути радост.

Примена Уредбе о еколошкој такси од 12.000 динара по тони возила одложена је крајем 2011. на годину дана. Стартује 2013.

Стигла је 2013. и по свему судећи еколошка такса ће заживети, мада јуче нико није могао званично да потврди. Примена те уредбе практично поништава ефекте појефтињења после укидања царина на аутомобиле произведене у ЕУ. То, у преводу значи додатни пад продаје аутомобила. Лане је продато 25.000 комада, а 2011. око 30.000 возила – око 30 одсто мање него 2010. године.

Уз најављену еколошку таксу најављује се увођење посебног претходног техничког прегледа за сва возила која се први пут региструју у Србији. У пракси то значи да ће новопечени власници увозних половњака, после царинских формалности, као још један од услова, морати у овлашћеним сервисима да прегледају возило – издувни гасови, квалитет гума, лимарије, светлосног и управљачког система па ако то прође (и коштаће око 50 евра) тек онда се иде на први редовни технички преглед. Није реч о томе ко ту коме не верује већ ко ће се окористити титулом „овлашћеног сервиса”!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *